«Βαρίδια» για τους τραπεζίτες τα εργασιακά δικαιώματα και η κοινωνική ασφάλιση

Ομιλίες των μελών της Πρωτοβουλίας ΕΤΕ, Νίκου Παπατριανταφύλλου και Θανάση Μαρίνη στο ΓΣ ΣΥΕΤΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 31 Μάρτη 2018

Στην ομιλία του, ο Νίκος Παπατριανταφύλλου, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι εκτίμηση της παράταξης είναι πως το 2018 και 2019 είναι χρονιές ανακατατάξεων για το τραπεζικό σύστημα, ενώ χαρακτήρισε ως «φούσκα» το αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

«Αυτή η αφήγηση είναι μια “φούσκα” σαν κι αυτή που οδήγησε στην καπιταλιστική υπερσυσσώρευση και στην κρίση. Είναι μια “φούσκα” γιατί εμείς που εργαζόμαστε στις τράπεζες βλέπουμε πόσο έχει απομειωθεί η βασική ύλη του τραπεζικού αντικειμένου. Βλέπουμε πόσο πολύ έχουν μετατραπεί τα γκισέ σε μηχανισμούς εισπράξεων πληρωμών. Βλέπουμε πόσο πιέζονται οι διοικήσεις να ξεπεράσουν τους στόχους που οι ίδιες είχαν δεσμευθεί και να πουλήσουν περισσότερα κόκκινα δάνεια στα fund. Και παρόλα αυτά, να ψάχνουν πάλι λύσεις εις βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων». Αναφερόμενος στα stress test των τραπεζών, σημειώνει πως «θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης πάλι εις βάρος των εργαζομένων, των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων τους, εις βάρος της κοινωνίας και ως μοχλός πίεσης και βίαιης καταστολής του κινήματος κατά των πλειστηριασμών».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Μαρίνης σημειώνει πως «η επίθεση εναντίον των εργαζομένων οξύνεται. Στο στόχαστρο, βρίσκεται οι πλέον θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, το κοινωνικό κράτος, που θεωρούνται “βαρίδια” για τους τραπεζίτες, όπως συμβαίνει με το ΛΕΠΕΤΕ». Στόχος τους, σημειώνει είναι το χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα «και η μετατροπή μας σε εργαζομένους – λάστιχο, σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ελαστικούς και εντέλει πειθήνιους».