Ο Κλεισθένης έδωσε την Πολιτεία στο λαό, ο Σκουρλέτης νέα χαράτσια

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Ο Κλεισθένης του Αλκμεωνίδου υπήρξε Αθηναίος πολιτικός του 6ου αι. π.Χ., της οικογένειας των Αλκμεωνιδών, και εγγονός του Κλεισθένη του Σικυώνιου. Το 508-507 π.Χ. έθεσε τις βάσεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Αθήνας. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Αριστοτέλης, μέσω της Δημοκρατίας, ο Κλεισθένης «έδωσε την Πολιτεία στο λαό».

Κι ερχόμαστε στη σημερινή εποχή, στην εποχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος με νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, το «Κλεισθένης Ι», δίνει… νέα χαράτσια στο λαό, και συγκεκριμένα στους δημότες.

Πέραν του ότι βάζει από όποια «τρύπα» μπει τους ιδιώτες στους δήμους, προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει κοινωνικοπρονοιακές υπηρεσίες, όπως η Καθαριότητα, οι παιδικοί κ.λπ., στο όνομα της «επιχειρηματικότητας», κάνει και κάτι άλλο: βάζει κι άλλες υπηρεσίες των δήμων στα ανταποδοτικά, με αποτέλεσμα το «μάρμαρο» να το πληρώσει τελικά ο δημότης, αφού -μέσω της ΔΕΗ- θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη κατά περίπου 50%.

Ουσιαστικώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στην κατεύθυνση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διατάσσει (σ.σ.: και εκτελεί ο Π. Σκουρλέτης) τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης να προέρχονται κατά 70% από ανταποδοτικές υπηρεσίες και κατά 30% από το κεντρικό κράτος.

Κι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, δηλαδή μια αύξηση των δημοτικών τελών μέσω της ΔΕΗ, με το δεδομένο πως ένας πολίτης δυσκολεύεται έως και αδυνατεί να πληρώσει τη «λυπητερή» που το έρχεται κάθε δίμηνο: χρέη στην ξεπουλημένη «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, χρέη στους δήμους για τα δημοτικά τέλη… Βάλτε σε αυτό και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για χρέη στο Δημόσιο από 501 ευρώ και πάνω…

Επί της ουσίας, ο «Κλεισθένης Ι» του Σκουρλέτη υιοθετεί, ενσωματώνει και προεκτείνει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές ανατροπές που συντελέστηκαν στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 8 χρόνια με τον «Καλλικράτη» τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, φέρνοντας νέα δεινά για τους εργαζομένους αλλά και τους πολίτες – δημότες. Και μπορεί να χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών το συγκεκριμένο τερατούργημα σαν «μεταρρυθμιστικό βήμα», ωστόσο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα νέο αντιλαϊκό και αντεργατικό βήμα της κυβέρνησης υπό το μανδύα της… δημοκρατικότερης λειτουργίας στην Αυτοδιοίκηση.


Διαβάστε επίσης: