Το υπ. Υγείας «ξέχασε» ακόμη και την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Από τη στήλη «Αλάτι & πιπέρι» του ygeionomikoi.gr

Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την βελτίωση της οικονομικής, εργασιακής και επαγγελματικής θέσης του Νοσηλευτικού προσωπικού αλλά ξέχασε να βγάλει έστω και μια ανακοίνωση για την παγκόσμια μέρα του Νοσηλευτή.

Αντιλαμβανόμαστε τη «δυσκολία» που έχει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας αφού τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αντίθετα οξύνονται με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Της είναι δύσκολο να δικαιολογήσει την υποστελέχωση των νοσηλευτικών τμημάτων εξαιτίας της απουσίας ικανού αριθμού μόνιμων προσλήψεων, την εργασιακή εξουθένωση  που υφίστανται οι νοσηλευτές, τις περικοπές στους μισθούς τους, την αύξηση των ωρών εργασίας, τις χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό, την έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους.

Είναι επίσης δύσκολο να δικαιολογήσει γιατί δέχτηκε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση το ανθυγιεινό επίδομα και να συζητείται η χορήγηση του σε επιτροπή για τους νοσηλευτές.

Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε τονίσει ότι οι νοσηλευτές δεν χρειάζονται «τσάι και συμπάθεια» αλλά την λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα οδηγούν στην οικονομική, εργασιακή και επαγγελματική τους αναβάθμιση.

Έχουμε διατυπώσει ένα συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο καταθέσαμε στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ (εδώ) και προτείναμε να οργανωθεί ο αγώνας για την προβολή και διεκδίκησή του.

Οι Νοσηλευτές γνωρίζουν καλά ότι η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών, που η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα, είναι η βασική αιτία για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιμένει στην εφαρμογή της με αρνητικές επιπτώσεις και για τον κλάδο των νοσηλευτών.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι έφτασε η ώρα το νοσηλευτικό προσωπικό να μπει στην πρώτη γραμμή των αγώνων, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στην υγεία, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την διεκδίκηση να αντιμετωπιστούν θετικά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

12 Μάη Παγκόσμια ημέρα των Νοσηλευτών

Δημοσιεύτηκε από ΜΕΤΑ Υγειονομικών στις Σάββατο, 12 Μαΐου 2018