Άμεση επαναφορά του ΟΜΕΔ στην πλήρη δικαιοδοσία του

Σχόλιο του ΜΕΤΑ

Την ώρα που το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία ακρωτηριάζεται και τα κρούσματα της απλήρωτης εργασίας πολλαπλασιάζονται, που οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής ασφάλειας διευρύνονται, οι τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) βρίσκουν την ευκαιρία να… εγείρουν θέμα ΟΜΕΔ, της Διαιτησίας δηλαδή: και συγκεκριμένα, απαιτούν να «εναρμονιστεί» η ελληνική νομοθεσία με τις «ευρωπαϊκές καλές πρακτικές» (να σημειωθεί πως -επί της ουσίας- ο θεσμός του ΟΜΕΔ αποτέλεσε στόχος όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι οποίες συμφώνησαν στην ελαχιστοποίηση της δικαιοδοσίας του).

Είναι, λοιπόν, ισχυρό συνδικαλιστικό αίτημα η επαναφορά του ΟΜΕΔ στην πλήρη δικαιοδοσία του, με βάση όσα προέβλεπε ο Ν.1872/90, κάτι που θα έχει θετική επίπτωση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, ως θεσμός τελικής καταφυγής απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ξεμπερδεύουν εύκολα, αν πουν το αυτονόητο:, ότι δηλαδή αποτελεί συντονισμένη εργοδοτική παρέμβαση με στόχο την κατάργηση του θεσμού της Διαιτησίας. Όμως, το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό και η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας, που έβαλαν την υπογραφή τους στο 3ου μνημόνιο και σήμερα κάνουν τους ανήξερους. Είναι οι ίδιοι που -ενώ στα κείμενα καταγγέλλουν την επιδίωξη της εργοδοσίας για κατάργηση του ΟΜΕΔ- προστρέχουν με ενθουσιασμό στην φιέστα της ΓΣΕΕ την 30ή Μάη 2018, που σηματοδοτεί με απροκάλυπτο πλέον τρόπο την συμπαιγνία εργοδοσίας και συνδικαλιστικής γραφειοκρατικής ηγεσίας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται μόνο στην προοπτική αναζωπύρωσης και ανασύνταξης των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα και στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, δείχνει απλά την αγωνία όλων όσοι αγωνίζονται, με στόχο τη δική τους και μόνο αναπαραγωγή.

Το ΜΕΤΑ θα παλέψει σε συνεργασία με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις και τα ταξικά συνδικάτα για να πάρει ενωτικό, εργατικό και αγωνιστικό περιεχόμενο η απεργία στις 30 του Μάη. Να καταγγελθούν και να απομονωθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες πρέπει να βρεθούν μόνες τους στη συγκέντρωση, μαζί με τους εργοδότες, αφού οι εργαζόμενοι θα κάνουν τις δικές τους συγκεντρώσεις, πορείες και διαδηλώσεις.


Διαβάστε επίσης | ΜΕΤΑ: Μετατρέπουμε τη φιέστα της 30ής Μάη σε Πανεργατική Απεργία απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία