Από την κινητοποίηση κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της εργασιακής ομηρίας | Παρασκευή 11 Μάη

Εργαζόμενοι, συμβασιούχοι, αναπληρωτές, εργατικές συλλογικότητες, όπως το ΜΕΤΑ, η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ΠΕ και η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα, Πρωτοβάθμια Σωματεία, όπως αυτό του «Ασκληπιείου Βούλας», και Ομοσπονδίες συμμετείχαν το μεσημέρι στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ κατά των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των απολύσεων συμβασιούχων, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζομένους.

Όπως έχει σημειώσει το ΜΕΤΑ, στόχος της κυβέρνησης και του κεφαλαίου είναι η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και η αντικατάστασή της με ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα εργασία.

Η κοροϊδία των συμβασιούχων που για χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι απολύονται για να προσληφθούν άλλοι και προσλαμβάνονται με μοναδικό στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και για να συνηθίσει ο κόσμος να ζει με ολίγον μισθό και προνοιακά επιδόματα, σε κάθε κλάδο του δημόσιου τομέα, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια κτλ.

Η αναλγησία της κυβέρνησης έρχεται να συναντήσει τις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ για περαιτέρω μείωση των συμβασιούχων και μείωση του μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων, προδιαγράφοντας ένα δυσοίωνο μέλλον για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Γίνεται, πλέον, ξεκάθαρο πως τα σχέδιά τους για μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, χειρότερους όρους εργασίας και περισσότερη ανασφάλεια και χειραγώγηση, μόνο οι ενωτικοί, διαρκείς και ανένδοτοι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να τα ανατρέψουν.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι, συμβασιούχοι και μόνιμοι, θα πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με τους ανέργους για να βάλουμε τέρμα σ’ αυτές της πολιτικές απασχόλησης που έχουν άμεσο αντίκτυπο και στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα και πλήττουν κυρίως τη νέα γενιά.

Το ΜΕΤΑ αγωνίζεται, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για την κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της εκ περιτροπής και ενοικιαζόμενης εργασίας, της κατάτμησης της εργασίας και της εκχώρησής της σε εργολαβικές εταιρείες. Διεκδικεί μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρους απασχόλησης και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Διεκδικεί την κάλυψη όλων των κενών στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας, της αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές και υποστηρικτές υπηρεσίες του Δημοσίου, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στηρίζει το Κέντρο Αγώνα των Απολυμένων Συμβασιούχων των ΟΤΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος και καλούμε όλους τους συμβασιούχους όλων των κλάδων σε συντονισμό του αγώνα.

Ταυτόχρονα, και για την αντιμετώπιση της σημερινής πραγματικότητας στο δημόσιο τομέα, διεκδικεί την άμεση μετατροπή σε αορίστου χρόνου, όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται, καθώς και των συμβάσεων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με την ταυτόχρονη κατάργηση αυτών των σχέσεων εργασίας.