Παρίσι: Μεγάλη πορεία και συγκρούσεις στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Από την πλατεία της Βαστίλης, ξεκίνησε το μεσημέρι η μεγάλη πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά, ύστερα από το κάλεσμα του μεγάλου συνδικάτου CGT (430.000 μέλη) που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Στο κάλεσμά του, απάντησε μόνο το πολύ μικρότερο συνδικάτο Solidaires (110.000 μέλη) που ανήκει στην άκρα αριστερά. Οι επικεφαλής του «μεταρρυθμιστικού» συνδικάτου CFDT (860.000 μέλη) που είναι και το μεγαλύτερο ή ακόμα της Εργατικής Δύναμης (FO, 500.000 μέλη) αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην παρισινή πορεία, ο δε νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της FO, Πασκάλ Παβαζό, προτίμησε να οργανώσει συνέντευξη Τύπου. Διασπαστικός εορτασμός, λοιπόν, και στη γαλλική πρωτεύουσα, κι αυτό παρά την τεταμένη κοινωνικά περίοδο που περνά η Γαλλία, με τις επαναληπτικές απεργίες των σιδηροδρομικών, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων της Air France κ.λπ.

Δεν αποφεύχθηκαν, πάντως, τα επεισόδια με τους αναρχικούς «black blocs», οι οποίοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» και «Παρίσι, ξεσηκώσου», να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την αστυνομία, η οποία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Μάλιστα, η αστυνομία ζήτησε από τους επικεφαλής της πορείας να αλλάξουν προγραμματισμό, κάτι βεβαίως που αρνήθηκαν.

Στην επαρχία, αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης CGT «εναντίον της αμφισβήτησης των κοινωνικών κεκτημένων, της επιλογής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπέρ της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης». «Δεν διακρίνουμε καμία κοινωνική πολιτική στον ορίζοντα (…). Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… τίποτα δεν προχωράει, ο δημόσιος τομέας καταρρέει» επισήμανε μια διαδηλώτρια στο ΚλερμόνΦεράν. Στη Μασσαλία, ένα πανό δέσποζε ανάμεσα στο πλήθος, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».