2.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Συνεχίζουμε την κρίσιμη μάχη για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης

Την ώρα που κυβέρνηση και δήμοι την υπονομεύουν | Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας του Συλλόγου ΠΕ «Η Αθηνά»

Πρόσφατα

Απαιτώντας την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων, που είναι η περιοχή ευθύνης του συλλόγου μας, ζητήσαμε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς των Δήμων και του Υπουργείου Παιδείας, για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2018  όλα τα προνήπια στο Δημόσιο  Νηπιαγωγείο.

Καταστήσαμε σαφές , ότι παρά την ψήφιση ν 4521/2018, η Κυβέρνηση  την ίδια ώρα που «θεσμοθετεί» τη δίχρονη προσχολική αγωγή την υπονομεύει πολλαπλά, καθώς δεν προβλέπει καμιά δαπάνη για την εφαρμογή της (κτηριακές υποδομές, διορισμοί νηπιαγωγών), συντηρεί το παράλληλο δίκτυο νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών για τα προνήπια, σηματοδοτεί την παραχώρηση της εφαρμογής εκπαιδευτικών διαδικασιών σε δομές και φορείς που δεν ανήκουν στο δημόσιο σχολείο, παραπέμπει τα πάντα σε βάθος χρόνου μετά από διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αναγορεύεται σε ρυθμιστή των θεμάτων παιδείας και για χάρη του κέρδους δεν εγκαταλείπει την επιδίωξη μετατροπής των νηπιαγωγείων και της δημόσιας εκπαίδευσης, σε εμπορευματοποιημένη ζώνη, χώρο κουπονιών (vouchers) και τροφείων.

Όπως έχετε ενημερωθεί από τις ανακοινώσεις του συλλόγου, παρά την κατηγορηματική τοποθέτηση και θέση του συλλόγου Αθηνά στις τριμερείς επιτροπές για άμεση και καθολική εφαρμογή του δίχρονου νηπιαγωγείου, ούτε στο Δήμο Αθηναίων ούτε στο Δήμο Γαλατσίου προβλέπεται εφαρμογή από το Σεπτέμβριο, όπως και στους περισσότερους Δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η εφαρμογή της διάταξης για σταδιακό καθορισμό των περιοχών εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, κατόπιν Υ.Α που θα στηρίζεται σε γνωμοδοτήσεις τριμερών επιτροπών για κάθε Δήμο (Δ/ντής Εκπαίδευσης, Δήμαρχος, Πρόεδρος Συλλόγου ΠΕ), απέδειξε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα συμφέροντα που απεργάζονται όχι μόνο την μη εφαρμογή της, αλλά και την υπαγωγή στην τοπική Αυτοδιοίκηση ολόκληρης της προσχολικής αγωγής, όπως απαιτεί η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και των δημάρχων. Με την ανοχή της κυβέρνησης, καμιά δέσμευση δεν αναλήφθηκε από τους Δήμους για δημιουργία νέων υποδομών και έτσι η Υπουργική απόφαση με τις περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο,  περιλαμβάνει λιγότερο από το  30% των προνηπίων, αφήνοντας έξω τη μεγάλη πλειοψηφία τους και παραδίδοντας τις οικογένειές τους βορά στην κερδοσκοπία των ιδιωτών και των Δήμων.

Η κυβερνητική στάση και οι τελικές της επιλογές, απομακρύνουν τον ορίζοντα της καθολικής εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και ανοίγουν την όρεξη σε όλους όσοι απεργάζονται την αποκέντρωση, το πέρασμα  των νηπιαγωγείων στις αρμοδιότητες των Δήμων. Είναι ένα βήμα που δεν ακυρώνεται, αφού συντηρείται το παράλληλο δίκτυο νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών και η ελεύθερη, τελικά, επιλογή του γονέα. Ένα βήμα που προετοιμάζεται από πρόπερσι με την πολιτική υποβάθμισης, συρρίκνωσης και μετατροπής του δημόσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου σε απογευματινά τμήματα φύλαξης. Θα ενταθεί με τα σχέδια για συγχωνεύσεις και τα σχέδια των «πολυδύναμων νηπιαγωγείων» που θα καταργήσουν σχολικές μονάδες Προσχολικής Αγωγής, θα περικόψουν τμήματα, θα περιορίσουν τις θέσεις εργασίας  των νηπιαγωγών. Την ίδια στιγμή, ως εργαλείο για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, ετοιμάζεται η αποτίμηση, η αξιολόγηση κι η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας,  ενώ για τους νηπιαγωγούς ανοίγουν μαζικά την πόρτα της ατομικής αξιολόγησης,  αφού το 50% των νηπιαγωγών κατέχει θέση προϊσταμένης-ου, από την οποία ξεκινά η αξιολόγηση που σχεδιάζει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δεν έχουμε, λοιπόν, άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέσα από το σύλλογό μας και τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία, υπερασπίζοντας το δημόσιο νηπιαγωγείο και τη δίχρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση. Απέναντί μας έχουμε την κυβερνητική πολιτική, τα συμφέροντα των Δήμων και της ΚΕΔΕ, αλλά και των ιδιωτών που κερδοσκοπούν. Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτά! Ο αγώνας μας είναι ο μόνος που θα  καθορίσει την εφαρμογή του δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παντού, διασφαλίζοντας τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο σχολείο.  Λέμε Όχι στο παράλληλο δίκτυο δομών Π.Α. στο Δημόσιο, στους Δήμους και στους ιδιώτες. Όχι στα vouchers και την εμπορευματοποίηση.

Συνεχίζουμε την καμπάνια μας για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη στήριξη του δημόσιου νηπιαγωγείου, διακινούμε τις σχετικές  επιστολές και το υλικό του συλλόγου Αθηνά αλλά και του συντονιστικού των νηπιαγωγών. Ενημερώνουμε  και καλούμε τους γονείς να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους στην περίοδο των εγγραφών 1-20 Μαΐου. Απαιτούμε από Διεύθυνση και Δήμο, την ίδρυση παραρτημάτων και την εξασφάλιση όλων των χώρων που καθορίζουν οι εγγραφές-σύμφωνα και με τις θέσεις του κλάδου.

Δε συμμετέχουμε στις τριμελείς επιτροπές εγγραφών για τη μετακίνηση των μαθητών, ώστε να στοιβαχτούν σα σαρδέλες σε 25άρια τμήματα. Με την ευθύνη του συλλόγου Αθηνά και των συλλογικών οργάνων μπλοκάρουμε τη λειτουργία τους. Να καταργηθεί το όριο των 14 μαθητών για την ίδρυση νηπιαγωγείου και να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο  1/15

 Απαιτούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.  Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό. Δημιουργία αμιγών ολοήμερων τμημάτων και εναλλασσόμενης βάρδιας για τους νηπιαγωγούς. Βοηθητικό προσωπικό σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία. Ικανή  δημόσια χρηματοδότηση  για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Καμιά συγχώνευση-υποβιβασμός νηπιαγωγείου, 15 παιδιά στο τμήμα το ανώτερο, Τ.Ε. για να καλύψουν όλες τις ανάγκες, μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγώνίσο με το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών της Π.Ε

Απαιτούμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων και να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Αντιπαλεύουμε το εκπαιδευτικό μνημόνιο που υλοποιεί η κυβέρνηση με τον ΟΟΣΑ, ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις νέες υποστηρικτικές δομές, μπλοκάρουμε–ακυρώνουμε με συλλογική στάση την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις