Συγκέντρωση εργαζομένων ΔΕΗ – Νόμος με 151 ΝΑΙ το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων

Αλληλεγγύη από το υγειονομικό κίνημα

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 151 «ναι» έναντι 124 «όχι» το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και καταψήφισε η αντιπολίτευση. Από την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και σε ό,τι αφορά την κυβερνητική παράταξη, απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάρκος Μπόλαρης.

Απουσίαζε και ο Κώστας Ζουράρις. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Συνολικά απουσίασαν από την ψηφοφορία 25 βουλευτές.

«Η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, μη κάνοντας λόγο για αυτό που προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο οποίος προανήγγειλε «εθελουσία» και απολύσεις.

Εργαζόμενοι ΔΕΗ – Υγειονομικοί

Την ώρα της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου, εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στη συγκέντρωση, λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, έφτασαν και οι υγειονομικοί, που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της απαξίωσης της δημόσιας υγείας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των απολύσεων συμβασιούχων και επικουρικών, αλλά και τη διατήρηση και διεύρυνση – αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Οι υγειονομικοί απεύθυναν αγωνιστικό χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, ενώ έγιναν δεκτοί με θερμά χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους εργαζομένους της ΔΕΗ. Οι υγειονομικοί κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο υπ. Υγείας, όπου είχαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.