15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Τράπεζα: «Ευέλικτα» συμβόλαια αντί κατώτατου μισθού ως «αντίδοτο» στην επέλαση των ρομπότ

Αποθαρρυντική για το μέλλον της αγοράς εργασίας η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) για τον ανταγωνισμό ανθρώπων και ρομπότ

Πρόσφατα

Η αυτοματοποίηση στην αγορά εργασίας δεν αποτελεί πλέον ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Η νέα αυτή πραγματικότητα στην οποία από ότι φαίνεται θα πρέπει να προσαρμοστούν οι άνθρωποι (και όχι τα ρομπότ) έχει δημιουργήσει ήδη ισχυρό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο World Development Report, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεχάσουν τον κατώτατο μισθό αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα ρομπότ.

Μάλιστα, ο παγκόσμιος οργανισμός κάνει λόγο, γενικότερα, για αναγκαία απορρύθμιση και «ευέλικτα» συμβόλαια στην αγορά εργασίας, γεγονός που μεταφράζεται σε μειωμένα δικαιώματα για το εργατικό δυναμικό.

Ήδη η έκθεση έχει θορυβήσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τον επικεφαλής (Owen Tudor) της ITUC (International Relations at the International Trade Union Committee) να δηλώνει στο Business Insider:

«Οι προτάσεις της Τράπεζας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία ισότητα της μιζέριας. Είναι περίεργο ότι η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. Ο κόσμος χρειάζεται αύξηση των μισθών, η αφαίρεση δικαιωμάτων στου εργαζομένους δεν αποτελεί λύση».

Από την πλευρά του, αξιωματούχος (Peter Bakvis) της International Trade Union Confederation ανέφερε στην εφημερίδα Guardian πως η έκθεση «αγνοεί σχεδόν ολοκληρωτικά τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις