«Εθελουσία» και… απολύσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Από δεξιά: ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι 48ωρες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του οποίου ξεπουλούνται οι λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα αλλά και τίθενται στην επισφάλεια και στην αβεβαιότητα οι θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν εγγυάται το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων.

Ειδικότερα: προανήγγειλε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και στο βάθος… απολύσεις για το προσωπικό της Επιχείρησης που απασχολείται στις υπό εκποίηση λιγνιτικές μονάδες, παραδέχθηκε ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν εγγυάται το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που θα μεταφερθεί στο νέο ιδιωτικό καθεστώς και υποστήριξε πως «θα προσπαθήσουμε να υπάρξει η βέλτιστη κατοχύρωση».

Επιπλέον, είπε ότι το προσωπικό που θα ακολουθήσει τις μονάδες στο νέο ιδιωτικό καθεστώς «θα ανταποκρίνεται στους όρους που θα δουλεύουν οι νέες εταιρείες. Καταλαβαίνεται ότι στην Μεγαλόπολη που έχουμε 3 διαφορετικούς κλάδους θα γίνει ένας. Επομένως, θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας. Εκείνο που σκεφτήκαμε είναι να μεταφερθεί το νεότερο προσωπικό στον εισφερόμενο κλάδο ώστε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης». Επισήμανε πως οι συλλογικές συμβάσεις θα υπογραφούν πριν την αποεπένδυση και θα «καλύπτουν» και τους εργαζόμενους που θα μεταφερθούν σε ιδιώτες. Ωστόσο σε άλλο σημείο είπε ξεκάθαρα όσον αφορά στη νέα εργοδοσία – ιδιώτες αγοραστές: «Ισχύει η εργατική νομοθεσία περί απολύσεων. Εφόσον θα πάνε νεότεροι και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι δεν έχει νόημα να τους απολύσει. Όμως αν για λόγους δικούς του τους απολύει, ή τους προτείνει μείωση μισθών και απολύσει όσους το αρνηθούν – τα ξέρουμε αυτά – θα προσπαθήσουμε να υπάρξει βέλτιστη κατοχύρωσή τους».

Αναφορικά δε με το προσωπικό που θα παραμείνει στη ΔΕΗ παραδέχθηκε πως «το εάν θα απασχοληθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή σε θυγατρικές της όπως για παράδειγμα τον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνει με όρους οικονομίας. Να χρειάζονται. Δεν θα έχουμε υπεράριθμο προσωπικό», ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «το ποσό εθελούσιας δεν το ξέρουμε γιατί δεν έχουμε προσδιορίσει το προσωπικό. Οι εθελούσιες έξοδοι βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Το έξοδο θα αποσβεστεί με τρόπο που θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους».

Αναφορικά δε με τις δανειακές υποχρεώσεις που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες, ανέφερε ότι θα παραμείνουν στην ΔΕΗ. Κι αυτό, προκειμένου να μην επηρεαστεί το τίμημα αλλά και το πρόγραμμα εξοφλήσεων της εταιρείας.


Διαβάστε | Αλεξανδρής, Τσουμπλέκας: Δε θα παραδώσουμε τη ΔΕΗ στους αγοραστές – αρπακτικά του κεφαλαίου