Αλεξανδρής, Τσουμπλέκας: Δε θα παραδώσουμε τη ΔΕΗ στους αγοραστές – αρπακτικά του κεφαλαίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: «Η χώρα θα στερηθεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και οι πολίτες ένα βασικό δημόσιο αγαθό, το ρεύμα, το οποίο θα γίνει πανάκριβο» | ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ: «”Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τις μονάδες θα κρατήσουμε με τον τσαμπουκά”. Να το ακούσει καλά αυτό και ο ψεύτης πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Σταθάκης»

Σε 48ωρες απεργίες προχωρούν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22 Απρίλη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μέσω του οποίου ξεπουλιούνται οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα, σε ιδιώτες αγοραστές (για «επενδυτές», όπως τους… ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ούτε λόγος). Την προσεχή Τετάρτη 25 Απρίλη, και ώρα 12.30 το μεσημέρι, την ημέρα που ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Να σημειωθεί πως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Απρίλη, με συμβολική κατάληψη του κεντρικού κτηρίου, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Συνομοσπονδίες, όπως η ΑΔΕΔΥ, και εργατικές συλλογικότητες, όπως το ΜΕΤΑ, έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ και την αντίθετή τους στη διάλυση και στο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Μηχανοκίνητη πορεία – διαδήλωση στη Μεγαλόπολη

Το Σάββατο 21 Απρίλη, στη Μεγαλόπολη, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων της ΔΕΗ στην περιοχή, ενάντια στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τη συμμετοχή και της Δημοτικής Αρχής Μεγαλόπολης. Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν από το ορυχείο Ψαθιού με μηχανήματα έργου και οχήματα και αφού διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο περνώντας από την πλατεία, κατέληξαν στην περιφερειακή οδό προς Τρίπολη. Οι διαδηλωτές ήθελαν να προχωρήσουν προς τα διόδια Μάναρη αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν με τα μηχανήματα μέσα στην Εθνική οδό. Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην πάρουν τα μεγάλα μηχανήματα μαζί τους, μη θέλοντας να ταλαιπωρήσουν τους οδηγούς που θα κινούνταν στην Εθνική οδό και συνέχισαν προς τα διόδια.

Εκεί έκαναν συμβολική κατάληψη, φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και μοίρασαν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς. Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη παρουσία της Αστυνομίας αφού υπήρχαν δυνάμεις σε όλους τους κόμβους της Εθνικής οδού και στα διόδια. Οι αστυνομικοί είχαν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν την είσοδο στην Εθνική των μηχανημάτων των εργαζομένων.

Δείτε παρακάτω βίντεο από την κάμερα του «Καφενείου της Μεγαλόπολης»

Στη δουλειά & στον αγώνα…
για την ακύρωση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ

Στην μηχανοκίνητη πορεία της Μεγαλόπολης συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Σαράντος Αλεξανδρής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ορυχείων-Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και Βαγγέλης Τσουμπλέκας, πρόεδρος Σωματείο Χειριστών Μεγαλόπολης και μέλος ΔΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Οι δυο τους, την ώρα της διεξαγωγής της μηχανοκίνητης διαμαρτυρίας, μίλησαν στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, για το ξεπούλημα, τη διάλυση και το τεμάχισμα της ΔΕΗ αλλά και για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πριν αλλά και μετά την ψήφιση του επαίσχυντου νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απαράδεκτο, κατάπτυστο, διαλυτικό και καταστροφικό» για την Επιχείρηση και το ξεπούλημά της ως «καταστροφική επιλογή για τη χώρα και την ίδια την οικονομία. Η χώρα θα στερηθεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και οι πολίτες ένα βασικό δημόσιο αγαθό, το ρεύμα, το οποίο θα γίνει πανάκριβο». Το ξεπούλημα της ΔΕΗ, εκτός της αύξησης στην τιμή του ρεύματος, θα οδηγήσει «σε υποχώρηση κι άλλων παροχών, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο, τα ειδικά τιμολόγια στους ΑμεΑ, το αγροτικό τιμολόγιο κ.λπ.».

Πέραν αυτών, η επιλογή του ξεπουλήματος της Επιχείρησης, επισημαίνει, «θα οδηγήσει σε ερημοποίηση και τη Φλώρινα και το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης αλλά και σε καταστροφική εξέλιξη, όσον αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων», καθώς «θα επιδεινωθούν επί τα χείρω, από το πρώτο βήμα, τα εργασιακά τους δικαιώματα και οι μισθοί τους, και σταδιακά το ξεπούλημα θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας», με λίγα λόγια… απολύσεις!

ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ

Ο αγώνας τον εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, επισημαίνει, θα συνεχιστεί και μετά την Τετάρτη 25 Απρίλη· «δε σταματά ο αγώνας μας, είτε ψηφιστεί είτε όχι το νομοσχέδιο. Και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ξεκάθαρο: εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες δε θα δώσουμε καμία μονάδα και κανένα κτήριο σε οιοδήποτε αγοραστή», αναφέρει. Χαρακτηρίζει κι αυτός το νομοσχέδιο ως «κατάπτυπτο… ξεπουλά όλο τον ορυκτό πλούτο» και επισημαίνει τα «δώρα» που εμπεριέχονται μέσα σε αυτό στους ιδιώτες αγοραστές, μεταξύ των οποίων και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Αναφερόμενος ειδικά στην περιοχή της Μεγαλόπολης, υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξή της είναι βασισμένη στη ΔΕΗ και στη δραστηριότητα του λιγνίτη, πράγμα που σημαίνει πως με το ξεπούλημα της Επιχείρησης η περιοχή θα ερημώσει. «Αν αυτά πάψουν, η Μεγαλόπολη θα μείνει ένα πολύ πολύ μικρό χωριό και τίποτε παραπέρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, αναφέρει και το σύνθημα που κυριαρχεί αυτό το διάστημα στο χώρο των εργαζομένων της ΔΕΗ και έχει αποδέκτες τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό: «”Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τις μονάδες θα κρατήσουμε με τον τσαμπουκά”. Να το ακούσει καλά αυτό και ο ψεύτης πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Σταθάκης».

Παρακολουθήστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπαν αναλυτικά ο Σ. Αλεξανδρής και Β. Τσουμπλέκας. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 21-04-18.


Διαβάστε επίσης: