19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διετής επιδότηση εισφορών για χήρες και χήρους που εργάζονται

Πρόσφατα

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για χήρες – χήρους που ενώ λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου (με το καθεστώς του ν.Κατρούγκαλου) αποφασίσουν να εργαστούν ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, προβλέπει ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Η ΚΥΑ οριστικοποιεί την σχετική διάταξη του νόμου 4387 του 2016, η οποία ορίζει πως εφόσον εντός 5 ετών από την πρώτη καταβολή της σύνταξης χηρείας, ο άνεργος επιζών ή διαζευγμένος σύζυγος προσληφθεί ως μισθωτός, ή προχωρήσει σε έναρξη επαγγέλματος, οι ασφαλιστικές του εισφορές καταβάλλονται από το Δημόσιο για 2 χρόνια.

Με μεταβατική διάταξη καλύπτονται αναδρομικά και οι 12.000 που έχουν ήδη καταστεί τα τελευταία δυο χρόνια συνταξιούχοι χηρείας με το νόμο Κατρούγκαλου.

Εφόσον μετά τον θάνατο ήταν άνεργοι και αργότερα βρήκαν δουλειά, μπορούν να λάβουν πίσω αναδρομικά το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβάλλει όλο το επίμαχο διάστημα, αρκεί να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών, δηλαδή μέχρι 19 Ιουλίου 2018.

Την αίτηση πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες αν η χήρα / ο χήρος εργάζεται με μισθωτή απασχόληση, ή οι ίδιοι οι ωφελούμενοι αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την ευεργετική διάταξη εξαιρούνται οι αγρότες και οι αγρότισσες που χήρεψαν.

Η διαδικασία

Η διαδικασία αναδρομικής επιστροφής των εισφορών που έχουν καταβληθεί από χήρες / χήρους που ήδη συνταξιοδοτούνται και εργάζονται, γίνεται ως εξής :

– συμψηφισμός με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

– αν δεν υπάρχουν οφειλές ή αν ύστερα από τον συμψηφισμό προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους. Στους μισθωτούς άμεσα, στους ελεύθερους επαγγελματίες μετά την ετήσια εκκαθάριση των εισφορών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, μετά την πάροδο της 3ετίας από την απονομή της σύνταξης, εφόσον ο επιζών σύζυγος εργάζεται η αυτοαπασχολείται, μειώνεται η σύνταξή του κατά 50%.

Το Δημόσιο υποχρεούται να καλύψει το 100% των εισφορών για δυο χρόνια. Το μη μισθολογικό κόστος στο βασικό πακέτο κάλυψης των μισθωτών είναι 41,06% (20% ΕΦΚΑ – 7,10% ΕΟΠΥΥ – 7% ΕΤΕΑΕΠ – 6,96% ΟΑΕΔ) του μισθού τους σε εργοδοτικές (25,06%) και εργατικές (16%) εισφορές. Για τον ελεύθερο επαγγελματία ανέρχεται στο 26,95% συν 10€ για ΟΑΕΔ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις