Χιλή και ιδιωτικοποίηση του νερού: Από τον Πινοσέτ στη «δικτατορία» των φυτειών του αβοκάντο

Μετάφραση, απόδοση: Μανώλης Μαστοράκης, μέλος Γραμματείας ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ και ΔΣ Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με έρευνα της Danwatch (δανέζικος οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας), oι συγκρούσεις για το νερό είναι κοινές στη μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής αβοκάντο της Χιλής, την Petorca. Τα ποτάμια έχουν ξεραθεί και το ανθρώπινο δικαίωμα των κατοίκων στο νερό παραβιάζεται. Τα αβοκάντο από φυτείες που έχουν καταδικαστεί για παραβιάσεις με βάση το νόμο για την χρήση του νερού εξάγονται στη Δανία.

Γιατί πρέπει να διαβάσεις αυτή την έρευνα…

Το αβοκάντο είναι ένα δημοφιλές φρούτο για τους των Δανέζους καταναλωτές , ωστόσο με την αύξηση της παραγωγής των αβοκάντο τα ποτάμια στην επαρχεία της Petorca που αποτελεί την μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής αβοκάντο της Χιλής έχουν στεγνώσει, καθώς μεγάλες ποσότητες φυτειών αβοκάντο έχουν μεταφερθεί στην περιοχή.

Ο τοπικός πληθυσμός έχει πληγεί σοβαρά από την έλλειψη νερού και σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Diego Portales στη Χιλή, έχει παραβιαστεί το ανθρώπινο δικαίωμά για την πρόσβαση στο νερό.

Χρειάζονται κατά μέσο όρο 70 λίτρα νερού για να αναπτυχθεί ένα αβοκάντο. Στην επαρχία Petorca της Χιλής, όπου αναπτύσσεται πάνω από το 60% των αβοκάντο χρειάζονται περισσότερο από τέσσερις φορές το ποσό αυτό: 320 λίτρα. Η αγροτική χρήση νερού για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης αβοκάντο έχει δημιουργήσει ελλείψεις για τους Χιλιανούς της περιοχής.

Λόγω του κώδικα νερού της Χιλής, ο οποίος διέπει το νερό σύμφωνα με το νόμο περί ιδιωτικής ιδιοκτησίας, οι φυτείες αβοκάντο στην επαρχία Petorca της Χιλής έχουν νομίμως τη δυνατότητα να αντλήσουν νερό απ τα ποτάμια. Ωστόσο, αρκετές φυτείες αβοκάντο έχουν κατηγορηθεί για παράνομη εξόρυξη νερού και αρκετοί έχουν καταδικαστεί για παραβίαση του κώδικα νερού.

Μια σοβαρή σοβαρή σύγκρουση γύρω από το δικαίωμα στην ύδρευση έλαβε χώρα στην επαρχία Petorca, όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, επιθέσεις και δίκες.

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ της Δανίας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αλλάξουν τις πολιτικές αγορών τους για το αβοκάντο από την επαρχία Petorca της Χιλής μετά από έρευνα της Dan watch.

Υπήρξε μια εποχή που η οικογένεια της Βαλένθια δεν στερούνταν το νερό. Μπορούσαν να πάρουν ότι χρειάζονταν για την προετοιμασία των τροφίμων, την προσωπική υγιεινή και την διαβίωση τους απευθείας από τον ποταμό. Σήμερα, ο ποταμός αυτός έχει στεγνώσει.

Στην οροσειρά απέναντι από το μικρό σπίτι της οικογένειας της Βαλένθια στο Calle Larga, μια πόλη στην επαρχία Petorca της Χιλής, βρίσκεται μια φυτεία αβοκάντο. “Πήρανε το νερό μας”, λέει ο Lorenzo Espinoza Valencia.

Για χρόνια, η οικογένεια έπρεπε να χρησιμοποιεί μια τρύπα έτσι έσκαψε στο έδαφος ώστε να δημιουργήσει μια αυτοσχέδια τουαλέτα. Σπάνια μπορούσαν να κολυμπήσουν ή να πλύνουν τα ρούχα τους.

Σήμερα η οικογένεια παίρνει νερό από υδροφόρα , αλλά λαμβάνει τόσο ώστε απλά να συντηρηθεί το νοικοκυριό.

Έχουν χάσει τα ζώα τους, καθώς αρκετά από τα άλογα της οικογένειας πέθαναν και τα υπόλοιπα έπρεπε να πουληθούν επειδή δεν είχαν αρκετό νερό ούτε για αυτούς τους ίδιους.

“Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα έχει παραβιαστεί εδώ”, λέει ο δήμαρχος της Petorca, Gustavo Valdenegro.

Η τεκμηρίωση του Dan watch δείχνει ότι τα αβοκάντο από φυτείες που έχουν καταδικαστεί για παραβίαση του κώδικα νερού στην επαρχία που υπάρχει το πρόβλημα έχουν καταλήξει στη Δανία.


Για τη συνέχεια στην ιστοσελίδα του ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ, εδώ.