Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη

«Έχω συμβιβαστεί με το ενδεχόμενο του τέλους μου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι μετά από τόσες ημέρες απεργίας πείνας και δίψας μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάθω ανακοπή. Με παρακαλάνε στη φυλακή να βάλω λίγο νερό στα χείλη μου. Δεν θα βάλω νερό στα χείλη μου, αυτοί θα βάλουν νερό στο κρασί τους. Νιώθω ότι έχουν στραπατσάρει την αξιοπρέπειά μου, δεν τηρούν την ισοτιμία και δεν έχω κανένα λόγο να σταματήσω τον αγώνα μου. Αυτό που διεκδικώ, να φοιτήσω μαζί με τους συμφοιτητές μου στη σχολή, είναι πολύ μεγάλος στόχος για μένα και το δικαιούμαι εκ της νομοθεσίας της χώρας μου».

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 16 Μαρτίου και σε απεργία δίψας τα τελευταία 24ωρα, επειδή απορρίφθηκε το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του και να ενταχθεί πλήρως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το δικαίωμα στην εκπαιδευτική άδεια δεν χαρίστηκε στους κρατούμενους από το κράτος και τις παλιές και νέες μνημονιακές συγκυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Είναι κτήμα πολλών και μακρόχρονων αγώνων, των ίδιων των φυλακισμένων και των κινημάτων αλληλεγγύης. Η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη αφορά στην απτή εφαρμογή, μιας συνθήκης εξαίρεσης από τους κρατικούς μηχανισμούς. Το ίδιο το νομικό πλαίσιο της αστικής δικαιοσύνης, αυτοαναιρείται και αναπλάθεται με τέτοιον τρόπο, ώστε το κράτος να εκδικείται αυτόν που στέκεται απέναντί του. Η στιγμή που γίνεται αυτή η μεθόδευση, δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι μια αντανακλαστική, αυτοπροστατευτική, αλλά ταυτόχρονα επιθετική κίνηση του κράτους, καθώς και των υπαγόμενων σε αυτό δικαστικών και σωφρονιστικών επιτελείων, ώστε να επιχειρηθεί η κάμψη των αντιστάσεων των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα, που υπαγορεύουν την περαιτέρω σκλήρυνση των κατασταλτικών μέτρων για τους κρατούμενους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Κίνημα ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και περιουσιών απλών πολιτών. Ειδικά για την περίπτωση των εκπαιδευτικών αδειών, ο επικείμενος σωφρονιστικός κώδικας ορίζει το δικαίωμα του εισαγγελέα να ασκεί βέτο για τη χορήγηση της άδειας, με αποτέλεσμα να τίθενται ρητά πλέον εμπόδια στις σπουδές των κρατουμένων.

Η ΑΡΕΝ, η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών και όλο το εκπαιδευτικό Κίνημα,  στέκονται αλληλέγγυοι στο αναφαίρετο δικαίωμα για μόρφωση του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, όπως συνέβη και συμβαίνει και με την περίπτωση της Ηριάννας.

ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!