Ίσως και την Τρίτη του Πάσχα ως επείγον το ν/σ για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Την Τρίτη του Πάσχα, εκτός απροόπτου, και με τη διαδικασία του επείγοντος, θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα να ψηφισθεί και να μην αποτελέσει «αγκάθι» στην ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσε» σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και της DGcomp.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση δύο 100% θυγατρικών της ΔΕΗ, μία στην οποία θα περιέλθουν οι μονάδες του Βορρά (Φλώρινας) και μία οι μονάδες του Νότου (Μεγαλόπολης), οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν προς πώληση μέσω δύο διεθνών διαγωνισμών. Η έναρξη των διαγωνισμών θα πρέπει να γίνει εντός του Μαΐου, ενώ ο διαχωρισμός των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη ΔΕΗ επίσης εντός του Μαΐου, προκειμένου να δοθεί χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για τυχόν προσφυγές των πιστωτών. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να καταθέσουν προσφορές και στους δύο διαγωνισμούς, καθώς το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τέτοιου τύπου ασυμβίβαστο σε κανένα από τα εννέα άρθρα του, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.

Πάντως στη ΔΕΗ απομένουν δύο βασικές υποχρεώσεις: Η ΔΕΗ αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης των λιγνιτικών πεδίων και της αποξήλωσης των μονάδων που θα μεταβιβαστούν, όταν λήξει η διάρκεια ζωής τους. Το κόστος της αποξήλωσης θα επιμεριστεί αναλογικά μεταξύ της ΔΕΗ και του νέου ιδιοκτήτη. Η δεύτερη σημαντική υποχρέωση για τη ΔΕΗ είναι το πλαφόν που τίθεται όσον αφορά την παραγωγή της μονάδας φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το εργοστάσιο που έχει εγκατεστημένη ισχύ 800 MW θα συνεχίσει να αξιοποιείται έως τα 500 MW, μέχρι να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο.

Εξάλλου το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του λιγνιτόσημου που μέχρι σήμερα πλήρωνε η ΔΕΗ (το 0,5% του τζίρου της) και αντικαθίσταται με τη θέσπιση ειδικού τέλους δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ / MWh, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρισμού από λιγνίτη.

Ο δρόμος προς την πώληση των μονάδων

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από τη ΔΕΗ και όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να προκηρυχθεί εντός του Μαΐου. Θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια προεπιλογή, των υποψηφίων αγοραστών, όπως η εμπειρία στη διαχείριση των μονάδων και των ορυχείων, η χρηματοοικονομική καταλληλότητα, η επάρκεια κ.λπ. Πιστοποιημένος, διεθνής, ανεξάρτητος εκτιμητής θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες, η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες τελικές οικονομικές προσφορές. Δεύτερος διεθνής ανεξάρτητος εκτιμητής θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για το δίκαιο και το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει το νομοσχέδιο, οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης με τον αγοραστή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών, από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp), η οποία αναμένεται να εκδοθεί γύρω στις 15 Απριλίου. Θα ακολουθήσει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα καταβληθεί το τίμημα.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Στο μεταξύ, σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες θα προχωρήσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αφότου κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της ΓΕΝΟΠ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν μονάδες εκτός συστήματος και να προκληθούν μικροδιακοπές «αν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι μεγάλη και δεν υπάρχει προσωπικό σε κάποιες μονάδες». Επισήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μπλακάουτ. Την τελευταία φορά που η ΓΕΝΟΠ είχε ξεσηκωθεί ήταν το καλοκαίρι του 2014 με αφορμή τις ρυθμίσεις για τη «μικρή ΔΕΗ». Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Εξαιρετικά αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει δήλωση κυβερνητικού στελέχους, που δεν κατονομάζεται, ότι “ελέγχονται” πλήρως οι συνδικαλιστές και κατά συνέπεια οι κινητοποιήσεις θα είναι υποτονικές και οι αντιδράσεις δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Το κρίσιμο ζήτημα που προκύπτει είναι αν θα διαψευστεί ή όχι η κυβέρνηση και αν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν θα περιοριστεί σε «ντουφεκιές στον αέρα», ίσα για τη διάσωση του συνδικαλιστικού κύρους των στελεχών της. Σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτείται η μέγιστη αποφασιστικότητα στην προώθηση ενωτικών και αποτελεσματικών αγώνων, και στη συγκρότηση ενός παλλαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Διαβάστε | Ανοικτή Πρωτοβουλία: Και με την εμπλοκή της κοινωνίας, Αγωνιστικό Μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών