ΟΑΣΑ: Πώς ενεργοποιούνται οι δωρεάν κάρτες άνεργων και ΑμεΑ

Τη δυνατότητα να φορτίζουν την κάρτα τους με δωρεάν κόμιστρο στα αυτόματα μηχανήματα έχουν οι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), εφόσον έχουν παραλάβει την προσωποποιημένη κάρτα τους ATH.ENA Card και έχουν πιστοποιήσει το δικαίωμά τους μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

Το δωρεάν κόμιστρο ενεργοποιείται μόνο στα 300 αυτόματα μηχανήματα που βρίσκονται σε όλους τους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού, σε στάσεις του Τραμ και σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου των Λεωφορείων και Τρόλεϊ και όχι στα εκδοτήρια (τα σημεία παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.athenacard.gr).

Οι άνεργοι καλούνται να ανανεώνουν το δωρεάν κόμιστρο σε μηνιαία βάση.

Ο ΟΑΣΑ επισημαίνει πως, μέχρι σήμερα, έχει διεκπεραιώσει με επιτυχία περισσότερες από 95.000 αιτήσεις ανέργων και ΑμεΑ, οι οποίοι μπορούν, πλέον, να φορτίζουν την κάρτα τους με δωρεάν μετακινήσεις.

Ενεργοποίηση δωρεάν κομίστρου καρτών ανέργων και ΑμεΑ στα αυτόματα μηχανήματα

Όπως εξηγεί ο ΟΑΣΑ, για την ενεργοποίηση του δωρεάν κομίστρου, ο δικαιούχος καλείται να υλοποιήσει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Μεταβαίνει σε ένα από τα 300 «Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών» (ΑΜΕΚ) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

  2. Στην αρχική οθόνη του ΑΜΕΚ επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί και στη συνέχεια την επιλογή «Επιδότηση» από το βασικό μενού.

  3. Τοποθετεί κατακόρυφα την προσωποποιημένη ATH.ENA Card στην υποδοχή που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος της πρόσοψης του ΑΜΕΚ.

  4. Η συσκευή αναγνωρίζει αυτόματα, εάν η συγκεκριμένη κάρτα δικαιούται επιδότησης και στην περίπτωση αυτή, ο επιβάτης επιλέγει το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης της κάρτας του. Προσοχή: όσο διαρκεί η φόρτιση του κομίστρου δεν πρέπει να αφαιρεθεί η κάρτα από την υποδοχή.

  5. Με το πέρας της διαδικασίας, ο επιβάτης αφαιρεί την κάρτα από την υποδοχή και παραλαμβάνει την απόδειξη από τη θύρα εξόδου. Η κάρτα έχει φορτιστεί με το δωρεάν κόμιστρο και είναι έτοιμη προς χρήση.


ΕΔΩ αναλυτικότερα.