Τιμωρητική «αξιολόγηση» και επιλογή προϊσταμένων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος

Παρά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, βάσει της οποίας δικαιώνεται εργαζόμενος των ΤΕΙ Ηπείρου που αποκλείστηκε από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, λόγω της συμμετοχής του στην απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση», εντούτοις, η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων φαίνεται πως αδιαφορεί για τη συγκεκριμένη απόφαση. Προχωρά στην προκήρυξη θέσεων προϊσταμένων, αποκλείοντας όλους και όλες όσοι συμμετέχουν στην απεργία – αποχή, κι αυτό παρά τη δικαστική απόφαση που λέει ρητά και κατηγορηματικά: «η μη εκπλήρωση του καθήκοντος αξιολόγησης των υπαλλήλων κατ’ ενάσκηση του δικαιώματός τους σε απεργία δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό τους από την προκηρυχθείσα διαδικασία συμμετοχής και επιλογής θέσεων οποιουδήποτε επιπέδου ευθύνης».

Με την με αριθ. πρωτ. 8891/29-3-2018 Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΑΔΑ: Ψ150465ΧΘ7-ΕΨΤ), μετά το αριθμ. οικ. 108177/43686/13-12-2017 έγγραφο αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκηρύχτηκαν οι θέσεις των προϊσταμένων των 4 Γενικών Διευθύνσεων (Γενική Διεύθυνση Διοίκησης, Οικονομικών και Πληροφορικής, Γενική Διεύθυνση Τουρισμού, Παραγωγής και Ανάπτυξης, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Γενική Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών), θέτοντας ως κώλυμα υποψηφιότητας τη μη συμμετοχή στις διαδικασίες της «αξιολόγησης». Αξίζει να σημειωθεί πως με τη συγκεκριμένη προκήρυξη περιορίζεται ταυτόχρονα και εντελώς αυθαίρετα το δικαίωμα συμμετοχής για την Γενική Διεύθυνση Διοίκησης, Οικονομικών και Πληροφορικής μόνο σε όσους ανήκουν στην ΠΕ κατηγορία.

Δύο πράγματα αποδεικνύονται, αρχικώς, και με αυτήν την απόφαση: α) πως κυβέρνηση και η πλειονότητα των διοικήσεων των δημόσιων φορέων, είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε αυτοδιοικητικό, αδιαφορούν για τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά για δικαστικές αποφάσεις που είναι υπέρ των εργαζομένων,  και β) πως ο «διάλογος» στον οποίο έχει μπει η μνημονιακή πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (σ.σ.: και τον οποίο έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ), με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά προσχηματικός για να περάσει η αντιδραστική «αξιολόγηση» της κυβέρνησης. Να περάσουν τα σχέδιά της για το μικρό, ευέλικτο νεοφιλελεύθερο κράτος, όπου όσοι δημόσιοι υπάλληλοι απομείνουν θα κάνουν τον «τροχονόμο» των ιδιωτικών συμφερόντων, με τους πολίτες από την άλλη πλευρά να πληρώνουν αδρά τις… ιδιωτικές «δημόσιες» υπηρεσίες.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

«Η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ, με την αποδοχή, ουσιαστικά, των μνημονιακών διατάξεων για το Δημόσιο και την «αξιολόγηση» και η ανατροπή των μέχρι σήμερα αποφάσεων της ΑΔΕΔΥ διευκολύνει την κυβέρνηση να ανοίξει το δρόμο για να υλοποιηθεί το σχέδιο της συρρίκνωσης του Δημοσίου και εφαρμογής της μνημονιακής αξιολόγησης», αναφέρει το ΜΕΤΑ στην ανακοίνωσή του για τη συνέχιση της απεργίας – αποχής από την «αξιολόγηση».

«Οι προϋποθέσεις που θέτει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αποτελούν απλώς το φύλλο συκής προκειμένου να περάσει σύντομα στην πλήρη ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Κυβέρνησης που αποτελούν και θέσεις των μνημονιακών κομμάτων (ΝΔ – Κίνημα Αλλαγής). Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση προχωρά στην νέα «αξιολόγηση» αποκλείοντας από τις κρίσεις εργαζόμενους που συμμετείχαν στην Απεργία – Αποχή, διατηρεί την απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη και προωθεί την συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών και της σταθερής εργασίας, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αποφασίζει να συμμετάσχει σε κοινή ομάδα εργασίας με κυβερνητικά στελέχη, η οποία θα συζητήσει για θέματα Δημόσιας διοίκησης και κυρίως για την εφαρμογή της “αξιολόγησης”», συμπληρώνει.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το ΜΕΤΑ, «οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην «αξιολόγηση» και για την κατάργηση του ν.4369/16 στην πράξη. Παρά τις παλινωδίες της πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, απεργούμε και απέχουμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και εμπλουτίζουμε τον αγώνα μας και με νέες μορφές πάλης για να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ για τη συρρίκνωση του δημοσίου και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στους ιδιώτες. Μπλοκάρουμε κάθε ενέργεια της διοίκησης που επιχειρεί, προκειμένου να υλοποιηθεί το μνημονιακό πλαίσιο για το δημόσιο και τις διαδικασίες της «αξιολόγησης». Υπερασπιζόμαστε κάθε συνάδελφο που συμμετείχε και συμμετέχει στην Απεργία – Αποχή με παρεμβάσεις κινητοποιήσεις και προσφυγές στη δικαιοσύνη».


Διαβάστε επίσης: