ΕΑΚ: Αγωνιζόμαστε για ένα ΔΗΜΟ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, κι όχι τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών

Ανακοίνωση της Εργατοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Κίνησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας

Στα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών όλο και περισσότερο ο Δήμος συρρικνώνεται από εργαζόμενους. Οι υπηρεσίες του αποψιλώνονται από προσωπικό, υποβαθμίζονται και αδυνατούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται στους πολίτες και για να έχουμε μια σύγχρονη πόλη.

Ταυτόχρονα τα εργατικά δικαιώματα συρρικνώνονται, η εντατικοποίηση της εργασίας αυξάνεται και τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.

Η Δημοτική αρχή αντί να συγκρουστεί με αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό και τους φορείς της πόλης για την αναχαίτιση της, την διαχειρίζεται και την υλοποιεί.

Αυτό κάνει με την υπηρεσία πρασίνου, αυτό θα επιχειρήσει και με τον ηλεκτροφωτισμό που αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες.

Τη Μ. Δευτέρα (!!!) 2 Απριλίου η Δημοτική Αρχή επαναφέρει προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της παραχώρησης πάρκων και πλατειών για ανάπλαση και συντήρηση σε Ιδιώτη.

Οι 11 πλατείες από την αρχική μελέτη, σύμφωνα με την εισήγηση στο Δημ. Συμβούλιο του Νοεμβρίου – “έγκριση διενέργειας υπηρεσίας – καθορισμός τρόπου ανάθεσης” με Αρ. Πρωτ. 26117 – έφτασαν σήμερα, πέντε μήνες μετά, να γίνουν 21, με δυνατότητα διεύρυνσης εάν χρειαστεί!!!

Βέβαια η συντήρησή τους από 2 χρόνια “έπεσε” στον 1 χρόνο με κόστος 227.000 ευρώ.

Αυτή ήταν η έκπτωση της Δημοτικής Αρχής μετά τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με το Σωματείο και την παρέμβασή του στο Δημ. Συμβούλιο του Νοεμβρίου.

Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν :

  • Γιατί δεν απαιτεί από την κυβέρνηση την πρόσληψη μονίμου προσωπικού;

  • Γιατί δεν εξαντλεί τις δυνατότητες που έχει στα πλαίσια του ασφυκτικού πλαισίου και να προσλάβει εργαζόμενους με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ ή Γιατί δεν εφαρμόζει την πολιτική που της παρέχει ο νόμος με την διαδικασία των έργων με αυτεπιστασία, ως έσχατη λύση; Και επιλεγεί την πολιτική ανάθεσης σε ιδιώτες εργολάβους και εταιρείες;

  • Τί θα γίνει μετά το πέρασμα του ενός (1) έτους συντήρησης από τον Ιδιώτη;

  • Θα ανανεώνει εσαεί τη σύμβαση με τον Ιδιώτη, στη λογική ότι η Υπηρεσία Πρασίνου αδυνατεί να συντηρήσει τα πάρκα που κοστίζουν 1.300.000 ευρώ στον Δήμο;

  • Θα καταστραφούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, και την ευθύνη θα την έχουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο που αντιδρούν στην παραχώρηση εργολαβιών – υπηρεσιών στον Ιδιώτη;

  • Ποιός θα συντηρεί το αναβαθμισμένο σύστημα άρδευσης, κόστους 308.000 ευρώ και το κεντρικό σύστημα ελέγχου;

  • Πόσο θα είναι το καθαρό εργολαβικό κέρδος του Ιδιώτη, τόσο για την κατασκευή των πάρκων, όσο και για τη συντήρησή τους;

Δεν απαιτούνται βαθυστόχαστες αναλύσεις για να καταλάβει κανείς. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα που αξίζει όμως ν’ αναφέρουμε, με τεράστια σημασία, γιατί είναι αυτό που επικρατεί-κυριαρχεί σήμερα στην αγορά. Το ανεξέλεγκτο κέρδος των εταιρειών και εργολάβων εις βάρος της εργατικής τάξης και της κοινωνίας ολόκληρης, που πληρώνει υπέρογκα ποσά ακόμα και σε μια μνημονιακή περίοδο, ακραίας λιτότητας, φτώχειας και ανεργίας.

Επειδή είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της Δημοτική Αρχής δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με ορθολογικούς όρους αριστερής διοίκησης, επιστρατεύονται γενικόλογες και κούφιες διακηρύξεις περί βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων κ.τ.λ., για να δικαιολογηθούν οι αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους.

Παρόλο που δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια του Καλλικράτη και των μνημονίων που μας επιβάλλουν Ε.Ε, ΔΝΤ και Κυβερνήσεις, ως ΕΑΚ θεωρούμε πως μια Δημοτική Αρχή που δηλώνει αριστερή, δεν μπορεί να κινείται στα όρια του εφικτού, επικαλούμενη συνεχώς τους αστικούς θεσμούς και με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να τους υπερβεί. Χρέος της είναι η προσπάθεια συγκρότησης ενός κινήματος ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής στους Δήμους, και όχι μόνο, όπου θα στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Μόνο τότε δεν θα αποτελέσει γρανάζι των μνημονιακών πολιτικών που εξαθλιώνουν.

Ως ΕΑΚ καλούμε για ακόμη μία φορά τη Δημοτική Αρχή, να ξεπεράσει την αδράνεια, να σταματήσει να διαχειρίζεται την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος, λόγω έλλειψης προσωπικού, και να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση διεκδίκησης χρημάτων και μόνιμου προσωπικού. Χωρίς χρήματα και το αναγκαίο προσωπικό δεν μπορεί ν’ αλλάξει η κατάσταση στον Δήμο.

Απαιτούμε άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης μελέτης και εκ νέου συνάντηση με τους εργαζόμενους και το Σωματείο, προκειμένου να συζητήσουμε για τον τρόπο υλοποίησης των συγκεκριμένων εργασιών από το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου.