ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΕΤΕ-ΔΕΗ: Απεργίες για το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ και ΣΣΕ

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η ΓΕΝΟΠ λόγω της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και της πρότασης της διοίκησης για κατάργηση του ημερήσιου τροφείου στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleous10.gr, οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας αναμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την πώληση της Μεγαλόπολης και της Μελίτης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις με απεργίες θα προκηρυχθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κειμένου στην ολομέλεια.

Για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αλλά και τις τοπικές κοινωνίες η πώληση των μονάδων αποτελεί casus belli, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καταστροφική επιλογή σε βάρος της επιχείρησης και των εργαζομένων αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Όπως αναφέρουν συνδικαλιστές στο Euro2day.gr, οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές, ενώ εγείρουν και θέμα παραίτησης της διοίκησης της εταιρίας.

Το τροφείο

Στους κόλπους όμως των εργαζομένων επικρατεί αναβρασμός και με τη ΣΣΕ. Είναι η πρώτη φορά από πολλά χρόνια, με τη διοίκηση και τη ΓΕΝΟΠ να μην έχουν συμφωνήσει και υπογράψει συλλογική σύμβαση, κι ενώ η προηγούμενη έχει λήξει. Η εστία σύγκρουσης των δύο πλευρών είναι το τροφείο των 6 ευρώ ημερησίως που ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αρχικά είχε αποφασίσει να το καταργήσει με τη λήξη της σύμβασης, ενώ η ΓΕΝΟΠ φέρεται να διαπραγματευόταν έστω τη μικρή μείωση του.

Αντ’ αυτού όπως έγινε γνωστό η διοίκηση της επιχείρησης πρότεινε στη ΓΕΝΟΠ το τροφείο να το λαμβάνουν μόνο όσοι παίρνουν μικτά κάτω από 1.500 ευρώ το μήνα. Ο αριθμός αυτών των εργαζομένων, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, είναι ελάχιστος σε σχέση με το συνολικό αριθμό των απασχολούμενων στην εταιρεία. που είναι περίπου 11.000. Στελέχη υποστηρίζουν ότι η πρόταση Παναγιωτάκη ευνοεί μόλις 300 εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία φέρεται διατεθειμένη να μην υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας. Συνδικαλιστές κάνουν λόγο για απόπειρα διαίρεσης των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστική και η αναφορά ανακοίνωσης της Ένωσης Τεχνικών της ΔEΗ. Η ΕΤΕ-ΔΕΗ απευθυνόμενη προς τον Μ. Παναγιωτάκη σημειώνει, μεταξύ άλλων: «…Το γεγονός του ότι εσείς ένας άνθρωπος προοδευτικός, που μάλιστα έχετε διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔEΗ, θέλετε να μας πάρετε πίσω την μοναδική μικρή κατάκτηση των τελευταίων επτά ετών όταν την ίδια ώρα μας πήραν τα πάντα, αυτό μας προσπερνά! Η απόφασή σας να δώσετε τον κοινωνικό μισθό μόνο σε λίγες εκατοντάδες συναδέλφους πέρα απ’ το ότι ισοδυναμεί με κατάργηση του, διαιρεί ακόμα πιο πολύ το προσωπικό και καταφέρνει ένα θανάσιμο πλήγμα στην ενότητα και την συνοχή του».

Και καυτηριάζει η ΕΤΕ: «Με σεβασμό επιτρέψτε μας να σας ρωτήσουμε: Είναι δυνατόν εσείς ως πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔEΗ να διαιρείτε το προσωπικό και να μην αναγνωρίζετε το γεγονός του ότι χάρη στην εξοικονόμηση 5,5 δισ. ευρώ από το κλέψιμο των μισθών μας η επιχείρηση στέκεται ακόμα όρθια…;;;», σημειώνει η ΕΤΕ-ΔEΗ αναφερόμενη στις μισθολογικές περικοπές των χρόνων της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων.