ΠΟΕ-ΟΤΑ: Όλα στο φως για τις ζωές και την υγεία εργαζομένων και κατοίκων

Φωτογραφία αρχείου

Με τα παρακάτω έγγραφο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ απαιτεί από τους αρμόδιους Φορείς (Δήμαρχο Φυλής, Περιφέρεια Αττικής και Υπουργεία Εσωτερικών – Υγείας – Περιβάλλοντος και Ενέργειας) να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα των μελετών που έχουν άμεση σχέση με τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής και των κατοίκων της περιοχής.

Ποιο συγκεκριμένα το έγγραφο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει:

Μετά τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας για την απόκρυψη μελετών που αφορούν τους ρυπαντές του ΧΥΤΑ Φυλής από τον Δήμαρχο Φυλής κ. Χρήστο Παππού, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υγείας να ενημερώσουν άμεσα και υπεύθυνα τους εκατοντάδες εργαζόμενους για τους κινδύνους που διατρέχουν όταν εργάζονται ή επισκέπτονται τον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Σημειώνουμε πως φημολογείται ότι οι μελέτες καταλήγουν σε τρομακτικά συμπεράσματα για την ρύπανση στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος, αλλά και στον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Υπάρχουν πληροφορίες που έχουν γραφτεί στον ημερήσιο τύπο και ακούστηκαν και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ευρωβουλευτή κα Σοφία Σακοράφα που λένε ότι οι μελέτες διαπιστώνουν μεγάλες υπερβάσεις σε συγκεντρώσεις ρύπων σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια.

Η Ευρωβουλευτής κατήγγειλε πως έχουν ανιχνευτεί μεγάλες ποσότητες Βαρέων μέταλλων, αρωματικών υδρογονανθράκων, φαινόλες, μεθανίου, αμμωνίου, ραδιενεργών στοιχείων, ράδιου  24, Θορίου, μόλυβδου κ.λπ.

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική έχει αυξηθεί 31,1% έναντι 10,1% στην λοιπή Περιφέρεια Αττικής.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν θα επιτρέψει να εκτίθενται οι εργαζόμενοι που εργάζονται ή επισκέπτονται καθημερινά τον ΧΥΤΑ Φυλής σε τόσο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, την Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κα Ρένα Δούρου ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και τον Δήμαρχο Φυλής, να δώσουν άμεσα τα ευρήματα των μελετών στην δημοσιότητα και να ενημερώσουν υπεύθυνα τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Σε διαφορετική περίπτωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των συναδέλφων μας θα υποχρεωθεί να ζητήσει από τους συναδέλφους που εργάζονται και επισκέπτονται τον ΧΥΤΑ Φυλής να απέχουν από την εργασία τους για να μην μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους.


Διαβάστε επίσης: