Δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: Διαξιφισμοί για το αναγνωστέο έγγραφο Ν.18 | Διακοπή για τη Δευτέρα 7 Μάη

Συνεχίστηκε το πρωί η δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων που κατηγορούνται για τα έκτροπα και τις ωμότητες, βιαιότητες κατά εκατοντάδων δεκάδων πολιτών και συνδικαλιστών, το διήμερο 28-29 Ιούνη στο κέντρο της Αθήνας.

Και σήμερα, φάνηκε η διάθεση του δικαστηρίου να συγκαλύψει την υπόθεση, καθώς απέρριψε δύο αιτήματα της πολιτικής αγωγής: το πρώτο αφορούσε σε μία ώρα αναβολής της δίκης, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Κώστας Ζηκογιάννης ήταν εκείνη τη στιγμή σε άλλες υποθέσεις, άρα υπήρχε κώλυμα στην παρουσία τους, και το δεύτερο αφορούσε στη μαγνητοφώνηση της δίκης (σ.σ. αίτημα που έχει υποβληθεί πλειστάκις).

Έτσι, η δίκη ξεκίνησε με τα αναγνωστέα έγγραφα, χωρίς την παρουσία της πολιτικής αγωγής, των δικηγόρων δηλαδή των θυμάτων από την αστυνομική βία. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των εγγράφων, η πολιτική αγωγή προσήλθε. Στάθηκε ιδιαίτερα στο αναγνωστέο έγγραφο με τον αριθμό 18, στο οποίο υπάρχει συνημμένο, με ημερομηνία 11-09-12. Το αξιοσημείωτο με το συγκεκριμένο συνημμένο είναι πως εκδόθηκε την ίδια ημερομηνία με την έκδοση του κατηγορητηρίου, γεγονός το οποίο -όπως είπε στο δικαστήριο η Ζ. Κωνσταντοπούλου- δείχνει παρέμβαση υπέρ των κατηγορουμένων. Κι αυτό, διότι με το έγγραφο το συγκεκριμένο, έγινε προσπάθεια, όπως σημείωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου «να μην κληθεί ο εμπλεκόμενος στην ανθρωποκτόνο επίθεση εις βάρος του Γιώργου Χαρίση, δηλαδή ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Hilton, Σπύρος Τσίρος». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αποκαλύφθηκε το όνομά του, κι όταν κλήθηκε να καταθέσει κινήθηκε στο τρίπτυχο: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ, δε θυμάμαι».

Επιπλέον, στο αναγνωστέο έγγραφο 18 και στην παράγραφο 14 αναφέρεται πως δεν ήταν δυνατή η αναγνώριση των αστυνομικών που ευθύνονται για τους επικίνδυνους τραυματισμούς πολιτών και συνδικαλιστών, επειδή δεν είχα διακριτικά, φορούσαν κράνη κτλ. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Κ. Ζηκογιάννης, αυτό είναι έωλο, διότι υπάρχει φωτογραφία του αστυνομικού που χτύπησε το Γ. Χαρίση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει το δικαστήριο εντολή να αναζητηθεί, να αναγνωριστεί και να ταυτοποιηθεί.

Ο αστυνομικός που χτύπησε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (28-29 Ιουνίου 2011) το γραμματέα του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργο Χαρίση. Το όνομά του δε βρίσκεται ανάμεσα στους 18 κατηγορούμενους ΜΑΤατζήδες, καθώς… αναζητείται από τότε

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της για το συγκεκριμένο έγγραφο, διεκόπη από τον πρόεδρο που της είπε να συντομεύσει, με αποτέλεσμα να ζητήσει με βάση το άρθρο 38 του ΚΠΔ να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία, ώστε να διαπιστωθεί εάν συντελείται από τον πρόεδρο του δικαστηρίου και την εισαγγελέα το αδίκημα της μη δίκαιης δίκης εις βάρος των θυμάτων. «Πρόκειται για ακραία μεροληψία, εξόχως αντιδικονομική και άνιση στάση προέδρου και εισαγγελέως έναντι των κατηγορουμένων που ευνοούν και έναντι των πολιτικώς εναγόντων και μαρτύρων που τιμωρούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της δίκης, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, προεβλήθησαν με πολλαπλά προβλήματα στην εικόνα και στον ήχο, τα οποία διορθώθηκαν στη συνέχεια έπειτα από πολλές παρεμβάσεις της πολιτικής αγωγής, βίντεο από το διήμερο 28-29 Ιούνη 2011, τα οποία δείχνουν αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορούνται οι 18 ΜΑΤατζήδες: τις βιαιότητες και τις ωμότητες των αστυνομικών δυνάμεων. Μάλιστα, σε ένα βίντεο, πολίτης στην άκρη του δρόμου, μη έχοντας τίποτε στα χέρια του, μη φορώντας τίποτε στο κεφάλι του, όταν βλέπει να τον πλησιάζει άνδρας τον ΜΑΤ με απειλητικές διαθέσεις, του λέει «Μη με χτυπήσεις», κάτι όμως που ο θερμοκέφαλος αστυνομικός δεν άκουσε, με αποτέλεσμα να τον χτυπήσει με δύναμη με το κλομπ στα χέρια και να τον τραυματίσει. Επίσης, προβλήθηκε και το βίντεο από την περιοχή του Hilton, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον του μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου ήταν επικεφαλής ο τότε αντιπρόεδρος και νυν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, γραμματέας του ΜΕΤΑ Γ. Χαρίσης.

Η δίκη διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 7 Μάη.


Προηγούμενη σχετική ανάρτηση | Δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: Η συνέχεια την Πέμπτη 29 Μάρτη στα Δικαστήρια Ευελπίδων