ΜΕΤΑ: Καταγγελία για την απόλυση συνδικαλίστριας από τη διοίκηση του ΕΚ Κομοτηνής

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την -πρωτοφανή για τα συνδικαλιστικά χρονικά- παράνομη και καταχρηστική απόλυση της επί 18 χρόνια εργαζομένης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Ρυίας Πατσατζή, από τη διοίκηση του ΕΚΚ, που ενοχλήθηκε από την κριτική που άσκησε εναντίον της. Να σημειωθεί πως η απολυμένη είναι ταυτόχρονα και συνδικαλίστρια, αφού είναι μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ και πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού Σωματείου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ, προκειμένου να αποφύγει την απόλυση, μιας έχει υποβάλει μήνυση εναντίον της Ρ. Πατσατζή για συκοφαντική δυσφήμηση, καταστρατηγώντας το Καταστατικό του ΕΚΚ, το οποίο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, προχώρησε στη συγκρότηση «πειθαρχικής επιτροπής», τοποθέτησε άτομα της παράταξής του και μόνο, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η απόλυση της εργαζομένης… κατά παραγγελία.

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει τις πρακτικές της διοίκησης του ΕΚΚ, που μόνον καλό δεν κάνουν στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, που δέχεται στα μνημονιακά χρόνια αλλεπάλληλα πλήγματα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αδράνεια της ηγεσίας του, το οποίο έχει ταχθεί με το μέρος του ταξικού αντιπάλου. Αποτελεί, μάλιστα, ένα κάκιστο παράδειγμα… μίμησης από την εκάστοτε εργοδοσία, που εκμεταλλευόμενη το μνημονιακό «οπλοστάσιο» έχει σπείρει τον εργασιακό μεσαίωνα στους εργασιακούς χώρους.

Καλεί τη διοίκηση του ΕΚΚ να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για την απόλυση της Ρ. Πατσατζή και να σταματήσει να βοηθά με τη στάση της και τις πρακτικές της όλους εκείνους που θέλουν να αποδομήσουν το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να ισοπεδωθεί κάθε αντίσταση, κάθε αγώνας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και σε εκείνους που τις εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Κάτω τα χέρια από εργαζομένους και συνδικαλιστές

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αρκαδίας καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της εργαζόμενης Ρυίας Πατσατζή, όπου εργαζόταν επί 18 συνεχή χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΕΚ Κομοτηνής και του Προέδρου του στις 13 Φεβρουαρίου 2018. Η εργαζόμενη η οποία είναι παράλληλα και μέλος της Διοίκησης του ΕΚ Κομοτηνής αλλά και Πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου, στοχοποιήθηκε διότι τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και να ασκήσει κριτική στην πλειοψηφία του Ε.Κ.

Είναι ανάρμοστο Εργατικό Κέντρο να κατασκευάζει πειθαρχική επιτροπή και συνδικαλιστές να απολύουν συνδικαλίστρια χωρίς να προϋπάρχουν οι λόγοι που ορίζει ο Ν.1264/82. Ούτε ο πιο βάναυσος εργοδότης δεν συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, κυρίως όταν υπάρχει δικαστική διαμάχη με τον εργαζόμενο σε εξέλιξη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το ΕΚ Αρκαδίας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στην συνάδελφο. ΚΑΛΟΥΜΕ:

– Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής να επανεξετάσει την εν λόγω απόλυση και να προβεί στην άμεση επαναπρόσληψη της εν λόγω εργαζόμενης.

– Το Υπουργείο Εργασίας και την ΓΣΕΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος.


ΕΤΕ-ΔΕΗ
Προκλητική ενέργεια από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής

Σε μία άκρως προκλητική και αντεργατική πράξη προέβη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα με επιπόλαιο και απαράδεκτο τρόπο κατήγγειλε σύμβαση εργασίας και προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης που απασχολείται στο Ε.Κ. Κομοτηνής, η οποία επίσης είναι και ενεργή συνδικαλίστρια!

Παράλληλα δημιουργεί ερωτηματικά η στάση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κομοτηνής να λάβει τέτοια βιαστική απόφαση, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές διαφορές μεταξύ της απολυμένης συνδικαλίστριας και του εργοδότη της, του ΕΚ Κομοτηνής δηλαδή, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ουσιαστικά ασπάζεται ένα πρόσωπο αυταρχικό, καταχρηστικό και εκδικητικό.

Σε μία περίοδο που οι συνδικαλιστικοί φορείς οφείλουν να είναι η ασπίδα σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία  ορισμένοι πράττουν τα ακριβώς αντίθετα και ανοίγουν κερκόπορτες ώστε να εξυπηρετηθούν οι ορέξεις όλων εκείνων που καθημερινά συκοφαντούν το Σ/Κ ενώ ταυτόχρονα υιοθετούνται έμμεσα οι κατηγορίες για αδράνεια και συμπόρευση με τις μνημονιακές πολιτικές.

Η ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόλυση, να εξετάσει ξανά και με νηφαλιότητα την εν λόγω υπόθεση και να σταματήσει να υπονομεύει αναίτια τον θεσμό και την συνδικαλιστική δράση των μελών του.