24ωρη απεργία των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» | Πέμπτη 29 Μάρτη

Επιστολή των εργαζομένων σε βουλευτές και πολιτευτές για την -επί 15ετία- εργασιακή τους ομηρία

Φωτογραφία αρχείου

Απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προχωρούν την Πέμπτη 29 Μάρτη σε 24ωρη απεργία. Στις 10πμ., θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες εξακολουθούν να διατηρούν σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζομένους συντηρώντας έτσι ένα κλίμα αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας. Παράλληλα δε, με τη στάση τους αυτή έχουν οδηγήσει στην αποδόμηση των δομών του ΒσΣ, αφού λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα όπως: ελλείψεις προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, πεπαλαιωμένα αυτοκίνητα κ.τλ., ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν, εξάλλου, σε υπόμνημα που απέστειλαν οι 3.500 εργαζόμενοι του ΒσΣ, για την 15ετή εργασιακή ομηρία τους, προς τους βουλευτές και τους πολιτευτές, πανελλαδικά δουλεύουν από το 2002 έως και σήμερα κάτω από δύσκολες συνθήκες εξυπηρετώντας 875 δομές και πλέον των 100.000 ευάλωτων πολιτών (ηλικιωμένους και ΑΜεΑ), «συμβάλλοντας ουσιαστικά με τη στάση και την εργασία τους στην διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας. Όλοι οι εργαζόμενοι των ΒσΣ έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ούτε μια ημέρα διακοπή όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες… Η επιτυχία του ΒσΣ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζομένους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δώσανε τα μέγιστα των προσπαθειών τους, εργαστήκανε με συνέπεια και συνέχεια δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Δικαίως λοιπόν οι εργαζόμενοι αγανακτούν και απαιτούν δικαίωση και αποκατάσταση της εργασιακής τους σχέσης».

Δυστυχώς, σημειώνουν, «παρά και τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης για την λύση της 15ετούς ομηρίας μας, και παρ’ότι είμαστε σε διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς εδώ και 3 χρόνια για την θεσμοθέτηση του Βοήθεια στο Σπίτι και την επίλυση του εργασιακού μας ζητήματος, εξακολουθούμε να είμαστε στο σημείο μηδέν ανακυκλώνοντας τα ίδια πράγματα ή μεταβιβάζοντας τις ευθύνες από το ένα υπουργείο σε άλλο υπουργείο. Την ίδια στιγμή, καθημερινά διαρρέουν στο τύπο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προκήρυξη και ανοιχτούς διαγωνισμούς, που προφανώς δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους και δεν θωρακίζει το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν μετά από 15 χρόνια συνεχούς εργασίας χωρίς δουλειά! Θεωρούμε λοιπόν ότι το ζήτημα θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά κι από όλα τα κόμματα. Οι αντοχές και η ανοχή των εργαζομένων στον εμπαιγμό μας εξαντλήθηκαν».

Απαίτηση των εργαζομένων, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τους βουλευτές και τους πολιτευτές, είναι η θεσμοθέτηση του Βοήθεια στο Σπίτι και η εξεύρεση λύσης για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλο το προσωπικό, «η οποία σίγουρα δεν έγκειται σε προκήρυξη των θέσεων εργασίας μας και ανοιχτούς διαγωνισμούς που δε διασφαλίζουν το υφιστάμενο προσωπικό. Σαφώς μέσω της ιδιότητας σας ως Βουλευτής – πολιτευτής φέρετε και εσείς ευθύνη για την όλη κατάσταση. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που έχουμε απευθυνθεί προς εσάς ζητώντας τη στήριξη σας. Παρακαλούμε λοιπόν για την ενυπόγραφη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας και την άμεση παρέμβαση σας στο Κοινοβούλιο, στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γεροβασίλη για τη θεσμοθέτηση του Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς και για τη δική σας παραδοχή και παρέμβαση προς όλες τις κατευθύνσεις, για την αναγνώριση των συμβάσεων μας ως αορίστου χρόνου (που ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζονται ως “ορισμένου χρόνου” ενώ αυταπόδεικτα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες) προς δικαίωση όλων των εργαζομένων».