Ενημέρωση από τη δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων που κατηγορούνται για τις βιαιότητες του διημέρου 28-29 Ιουνίου 2011

Δεν έγινε προβολή βίντεο μέσα από το οποίο καταγράφεται τοποθέτηση ψευδών ενοχοποιητικών στοιχείων σε τσάντα συλληφθέντα πολίτη από μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ

Συνεχίστηκε σήμερα στα Δικαστήρια Ευελπίδων η δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων που κατηγορούνται για τα βίαια επεισόδια και τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών, συνδικαλιστικών και πολιτών, επιθέσεις που έστειλαν δεκάδες στα νοσοκομεία, το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2011.

Και από τη σημερινή διαδικασία, όπου άρχισαν να διαβάζονται τα έγγραφα της δικογραφίας (ιατρικές γνωματεύσεις που αποδεικνύουν τα χτυπήματα που δέχθηκαν από τους αστυνομικούς οι διαδηλωτές, δημοσιεύματα της εποχής, υπηρεσιακά έγγραφα της Αστυνομίας κτλ.), προέκυψε η προσπάθεια της έδρας να συγκαλύψει την υπόθεση και να δώσει… άφεση αμαρτιών στους αστυνομικούς που ευθύνονται (σ.σ.: αν και δε βρίσκονται όλοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου) για το αιματοκύλισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά την ανάγνωση, η συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στάθηκε σε εκείνο με τον αριθμό 13. Κι αυτό, διότι μέσα στη δικογραφία υπάρχουν δύο έγγραφα με αυτόν τον αριθμό, φέρονται ότι υπογράφονται από τον ίδιο, τον τότε διευθυντή Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Σπυρίδωνα Παπασπύρου, αλλά… έχουν διαφορετικό περιεχόμενο, και μάλιστα το ένα είναι χωρίς υπογραφή και επίσημη σφραγίδα. Το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, «περιγράφει» τι έγινε εκείνες τις ημέρες, μάρτυρες κτλ.

Η συνήγορος ζήτησε την κλήτευση του συγκεκριμένου αστυνομικού, διότι -όπως σημείωσε- αποτελεί ουσιώδη μάρτυρα της υπόθεσης, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για τα έγγραφα. Στην πρότασή της, η εισαγγελέας της έδρας είπε πως δε χρειάζεται κάτι τέτοιο, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία και υπενθύμισε πως και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Οι αντεγκλίσεις μεταξύ της εισαγγελέως της έδρας και της συνηγόρου υπεράσπισης έφτασαν στο σημείο η πρώτη να πει προς τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, όταν τη διόρθωσε σε φραστικό της λάθος, να πει πως αν ήθελε να διδάξει ελληνικά, να γινόταν δασκάλα και να μην ακολουθούσε το δρόμο της νομικής επιστήμης.

Απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του δικαστηρίου, η Ζ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να ανακαλέσει την εισαγγελέα εις την τάξη, κάτι όμως που δεν έγινε, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να κατηγορήσει την εισαγγελέα της έδρας πως «έχει ξεπεράσει κάθε όριο επίδειξης μεροληψίας, ιταμής και προσβλητικής συμπεριφοράς προς την πλευρά της πολιτικής αγωγής… και διατυπώνονται έντονα ερωτηματικά ως προς τα συνολικά κίνητρα αυτής της ακραίας και προσβλητικής συμπεριφοράς», όχι μόνον προς την πλευρά των ανθρώπων που χτυπήθηκαν, αλλά και για το θεσμό της Δικαιοσύνης και του λαού, στο όνομα του οποίου δικάζει το δικαστήριο.

Προβολή βίντεο

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ήταν προγραμματισμένη και προβολή βίντεο από τα γεγονότα της 29 Ιούνη 2011, βίντεο που τραβήξε ο Μάνος Τσίτσεκ, που είχε κληθεί για να καταθέσει. Ωστόσο, λόγω της παρέλευσης του ωραρίου, κάτι τέτοιο δεν έγινε, πέραν του ότι το δικαστήριο δεν είχε εγκαταστήσει τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Το σημαντικό στο βίντεο; Η τοποθέτηση ψευδών ενοχοποιητικών στοιχείων σε τσάντα συλληφθέντα πολίτη από μέλη της ομάδας ΔΕΛΤΑ (δείτε το παρακάτω βίντεο, που θα παρουσιαζόταν σήμερα στην ακροαματική διαδικασία).

Περιστατικά Αστυνομικής Βίας Εναντίον Πολιτών | 29 Ιουνίου 2011

Η δίκη διεκόπη και θα επαναληφθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου.


Προηγούμενη σχετική ανάρτηση | Δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ, δε θυμάμαι»