Μπλόκο του ΕΦΚΑ στα έργα λόγω χρεών των μηχανικών

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης

Φρένο στην εκτέλεση τεχνικών έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βάζει έμμεσα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Και αυτό γιατί η διοίκηση του ασφαλιστικού Υπερταμείου απέρριψε, την περασμένη εβδομάδα, το αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για ακύρωση ή έστω αναβολή της καταβολής των αναδρομικών εισφορών του 2011 – 2012, μέχρι την εκδίκαση των ομαδικών προσφυγών στη δικαιοσύνη που έκαναν μηχανικοί στις 27 Φεβρουαρίου, με στόχο την ακύρωση αυτών των εισφορών.

Έτσι, όσοι μηχανικοί δεν καταβάλλουν το αργότερο έως τις 30 του Μάρτη τις εισφορές αυτές – μαζί με όλες τις άλλες τις τρέχουσες μηνιαίες για το 2018 και τις αναδρομικές του 2017 – δεν θα μπορούν λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και έτσι να υπογράψουν σύμβαση έργου ή να πληρωθούν για σύμβαση που έχουν ήδη υπογράψει. Με άλλα λόγια, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ενημερότητα έως 55.000 αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντε φάκτο παράλυση οικονομικών δραστηριοτήτων τον τεχνικό και κατασκευαστικό τομέα της οικονομίας.

Αδιέξοδο στις σχέσεις ΕΦΚΑ – ΤΕΕ

Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία καταβολής των αναδρομικών εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2011 και του α’ εξαμήνου του 2012 (όπως επίσης των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2016).

Την ίδια μέρα, το ΤΕΕ ζήτησε από τον ΕΦΚΑ, χωρίς να λάβει θετική απόκριση, την ακύρωση ή έστω αναβολή των εισφορών αυτών.

Στις 30 Μαρτίου, μάλιστα, λήγει και δεύτερη και τελευταία προθεσμία για την καταβολή των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2012.

Δεδομένης της άρνησης της διοίκησης του ΕΦΚΑ να «παγώσει» την καταβολή των εισφορών αυτών, η παρέλευση της προθεσμίας της 30ής Μαρτίου, χωρίς την εξόφληση τους από τους υπόχρεους μηχανικούς, θα σημάνει την απώλεια της ασφαλιστικής ενημερότητάς τους.

Αυτό θα συμβεί ακόμα και αν όσοι χρωστούν τις εισφορές του 2011 – 2012 καταβάλλουν κάθε μήνα εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές τους.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι οφειλέτες μηχανικοί δεν θα μπορούν να υπογράψουν καμία σύμβαση τεχνικού έργου, είτε με το Δημόσιο, είτε με κάποιο ιδιώτη.

Παράλληλα, όσοι έχουν ήδη υπογράψει μία τέτοια σύμβαση, δεν θα μπορούν να εισπράξουν την αμοιβή τους, αν πρώτα δεν έχουν λάβει ενημερότητα, εξοφλώντας τις οφειλές τους.

Έτσι, όποιοι μηχανικοί δεν κατορθώσουν να εξοφλήσουν τις αναδρομικές εισφορές τους τις επόμενες τριάντα μέρες, τότε είτε δεν θα μπορούν να πάρουν καμία δουλειά, είτε δεν θα μπορούν να πληρωθούν για τη δουλειά που έχουν κάνει.

Οι μόνες επαγγελματικές δραστηριότητες τις οποίες μπορούν να ασκήσουν – χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα – θα είναι η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών και η δήλωση αυθαιρέτων.

Μόνη άμεση διέξοδος είναι ο διακανονισμός των οφειλών του 2011-2012 μέσω της ρύθμισης των 12 δόσεων ή εφόσον πληρούν τα σχετικά ασφυκτικά κριτήρια, η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Απανωτά «χαράτσια» τον Μάρτιο

Οι αναδρομικές εισφορές του 2011 – 2012 πρέπει, μάλιστα, να εξοφληθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα (δηλαδή μέχρι 30 Μαρτίου), κατά το οποίο οι μηχανικοί θα πρέπει να καταβάλλουν ένα μπαράζ εισφορών.

Συγκεκριμένα, πρέπει να εξοφλήσουν:

− Τις τρέχουσες εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης (20%) και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (6,9%) για τον Φεβρουάριο 2018. Αυτές θα υπολογισθούν επί του 1/12 του 85% του εισοδήματος του 2016.

− Τις τρέχουσες εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (7%) και του κλάδου εφάπαξ (4%) για τον Ιανουάριο του 2018. Θα υπολογισθούν, ομοίως με τις παραπάνω, επί του 1/12 του 85% του εισοδήματος του 2016.

− Τις αναδρομικές εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (7%) και του κλάδου του εφάπαξ (4%) για τον Ιανουάριο του 2017. Αυτές θα υπολογισθούν επί του καθαρού εισοδήματος του 2016.

Μάλιστα όσοι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί δήλωσαν για το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, θα κληθούν να καταβάλλουν αναδρομικά το χρεωστικό υπόλοιπο.

Το υπόλοιπο αυτό προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ καταβληθεισών εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015 και των καταβλητέων εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Η διαφορά αυτή πρέπει να εξοφληθεί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (μαζί όλες τις άλλες μηνιαίες εισφορές), αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.