Σωματείο ΕΥΑΘ: Δίπλα στους εργαζομένους και απέναντι σε πολιτικάντηδες και εργατοπατέρες

Για τις απολύσεις των 93 συμβασιούχων εργαζομένων της ΕΥΑΘ, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι πεπειραμένοι, τονίζει, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και προέρχονται από θυγατρική της ΕΥΑΘ, που δημιουργήθηκε με ένα σκοπό: «να απαξιώσει το έργο της μητρικής εταιρείας, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί πιο εύκολα». Όπως επισημαίνει, «το Σωματείο δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους εργαζομένους, αλλά με όλο αυτό το σύστημα που δημιουργεί εργαζομένους ομήρους και μια θυγατρική που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να απαξιωθεί και να ξεπουληθεί η ΕΥΑΘ».

Πρόκειται για «μια πολύ άσχημη κατάσταση και για τους συγκεκριμένους ανθρώπους και για την εταιρεία και για εμάς», σημειώνει και συμπληρώνει ότι ως Σωματείο ΕΥΑΘ τούς στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή, και δεν εκμεταλλευθήκαμε ούτε κατά διάνοια την ανάγκη τους για εργασία, όπως κάνουν οι πολιτικάντηδες αλλά και οι μεγαλοσυνδικαλιστές – εργατοπατέρες της Θεσσαλονίκης, δεν κάναμε και δεν κάνουμε ψηφοθηρικό εμπόριο (σ.σ.: το επόμενο διάστημα υπάρχουν εκλογές στο ΕΚΘ).

Οι προσλήψεις των συγκεκριμένων εργαζομένων, λέει ο Γ. Αρχοντόπουλος, έγιναν εκτός διαδικασίες ΑΣΕΠ, και παρότι «οι πολιτικάντηδες της εποχής εκείνης κατά την οποία προσελήφθησαν ήξεραν ότι είναι παράνομες, εκμεταλλεύθηκαν την ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά, ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξανόταν, και φτάσαμε το 2016, οπότε και η διοίκηση της εταιρείας άλλαξε και αποφάσισε να σταματήσει αυτή την κατάσταση. Ζητήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο να δοθεί λύση, αυτό έδωσε μια εξάμηνη παράταση, να παραμείνουν μέχρι το Ιούνιο 2017».

Παράλληλα, η διοίκηση προκήρυξε 150 νέες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά επειδή αργούσαν οι προσλήψεις έδωσε εκ νέου το υπουργείο νέα παράταση, τεσσάρων μηνών αυτή τη φορά. Προτού, όμως, αρχίσει το τετράμηνο, οι συμβασιούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, προκειμένου να μονιμοποιηθούν. «Με την προσωρινή απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν, δικαιώθηκαν, αλλά με την οριστική εκδίκαση της απόφασης που βγήκε το Μάρτη το δικαστήριο -χωρίς να μπαίνει στην ουσία, ότι δηλαδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης- έκρινε πως οι προσλήψεις είναι παράνομες και πρέπει να φύγουν άμεσα».

Ακούστε αναλυτικά, στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα», τι λέει ο πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Γ. Αρχοντόπουλος. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 10-03-18.