Πανεπιστήμιο Αθηνών: Στα βήματα… Φορτσάκη και η σημερινή πρυτανική Αρχή

24ωρη απεργία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 13 Μαρτίου 2018, ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Στάση εργασίας για τα υπόλοιπα Ιδρύματα της Αθήνας, από τις 12μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στα Δικαστήρια Ευελπίδων

Για την ποινικοποίηση των αγώνων και τις διώξεις εργαζομένων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελέω του τέως πρύτανη και νυν βουλευτή Επικρατείας ΝΔ Θεόδωρου Φορτσάκη, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM, η γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, Μαρλέν Λογοθέτη.

Η Μ. Λογοθέτη επισημαίνει τις απανωτές διώξεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -όπως, για παράδειγμα, εξαιτίας του αγώνα τους ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-, αλλά και οι φοιτητές του ΕΚΠΑ, που αντέδρασαν κι αυτοί, όπως σημαντική μερίδα των καθηγητών τους, στις αυταρχικές συμπεριφορές του τότε πρύτανη Φορτσάκη.

«Οι αγωνιστές που διώκονται σε αυτή τη φάση ήταν εμβληματικές μορφές με μια έννοια, ήταν από τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στο Φορτσάκη και στις τότε επιλογές του. Ο ίδιος τους κατέδωσε στις αστυνομικές Αρχές, και στη συνέχεια -αφού κατέθεσε εναντίον των συγκεκριμένων αγωνιστών, δίνοντας τα ονόματά τους- είπε δεν επιθυμώ τη διώξή τους, μετά από δύο καταθέσεις που δήλωνε πως την επιθυμούσε», σημειώνει.

Όσον αφορά στην αυταρχική και απολυταρχική συμπεριφορά του τ. πρύτανη, η Μ. Λογοθέτη υπογραμμίζει ότι ήταν ξεκάθαρα βία. «Διότι βία είναι το κλείδωμα των εργαζομένων μέσα στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ την ώρα της δουλειάς τους». Ο Θ. Φορτσάκης, συνεχίζει, «εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο και αυτό είναι το ζήτημα: το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για έναν άνθρωπο που πέρασε μόλις τέσσερις μήνες από την πρυτανεία και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να ισχυρίζεται πως “ενδημούν στα πανεπιστήμια περιστατικά βίας και ανομίας” είναι πως δε σέβεται το θεσμό του πανεπιστημίου, μέσα από τον οποίο ανέβηκε εκεί που ανέβηκε σήμερα και εκεί που θα βρεθεί αύριο».

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισημαίνει πως συνεχίζονται και από την τωρινή πρυτανική Αρχή οι αυταρχικές συμπεριφορές, με σκοπό να περιορίζεται η συνδικαλιστική δράση, να μην υπάρχει κανένας έλεγχος σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ. «Ο Φορτσάκης ήταν προφητικός ως προς μια σειρά από πράγματα. Τελικώς, η δική του πολιτική είναι που εφαρμόζεται και σήμερα».

Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Η Μ. Λογοθέτη επισημαίνει ότι η ποινικοποίηση των αγώνων καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα και προφίλ περί «φιλολαϊκού και φιλεργατικού προφίλ», ενώ αναφέρεται και στους απλήρωτους εργαζομένους του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου και στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. «Παραμένουν σταθερά απλήρωτοι, τους απαγορεύθηκε η ανάρτηση πανό με το οποίο ζητούν τα δεδουλευμένα τους και για τη διοίκηση του ΕΚΠΑ, όπου και ανήκει το Θεραπευτήριο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η διοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί κι εκεί με αυταρχικό τρόπο. Σε λίγο, η κυβέρνηση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που περνά θα “κρίνει” και το πανό… παράνομο!».

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα η γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, Μαρλέν Λογοθέτη. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 10-03-18.

Οι «κατηγορίες» εναντίον των αγωνιστών του ΕΚΠΑ

Να σημειωθεί πως την Τρίτη 13 Μάρτη πραγματοποιείται η δίκη κατά των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ, της Αθηνάς Αλεξανδρή, πρώην εκπροσώπου των εργαζομένων στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, της Βανέσσας Πεντογάλου, εργαζόμενης στο ΕΚΠΑ και μέλους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ και του Παναγιώτη Σωτήρη, πρώην μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, που κατηγορούνται για τα γεγονότα στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ στις 30 Οκτωβρίου 2014. Στις 29 Μαρτη, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται και ο Χρήστος Ξαγοράρης, πρώην φοιτητής της Νομικής Σχολής, που διώκεται για τα ίδια γεγονότα.

Και ποια τα γεγονότα; Οι αυταρχικές αποφάσεις Φορτσάκη για κλείσιμο των πανεπιστημιακών κτηρίων και των εργαζομένων μέσα σε αυτά, απαγόρευση εισόδου και εξόδου των ίδιων των φοιτητών αλλά και εργαζομένων του ιδρύματος, αποφάσεις που παραβίαζαν την εργατική νομοθεσία περί υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Κι αυτά, την ώρα που υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα στο ΕΚΠΑ, όπως, η καθαριότητα, οι διαγραφές φοιτητών, ο Οργανισμός του πανεπιστημίου, η επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων μέσω εργολάβων στον τομέα της φύλαξης-καθαριότητας, ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ.

24ωρη στο ΕΚΠΑ, στάσεις εργασίας στα άλλα ιδρύματα

Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) πραγματοποιεί την Τρίτη, ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, 24ωρη απεργία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στάσεις εργασίας, από τις 12μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου, στα υπόλοιπα τριτοβάθμια ιδρύματα της Αθήνας. Την ίδια ημέρα, θα γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης των διωκόμενων, στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Δικαστήρια Ευελπίδων), όπου και θα διεξαχθεί η δίκη. Τη συμπαράστασή της, έχει εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΑΔΕΔΥ.


Διαβάστε επίσης