Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕΔΗΝ που έγινε στις 9 Μάρτη

Από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία

Συνεδρίασε στις 9 Μάρτη 2018 το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά το συνέδριο και την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και του Προεδρείου της Ομοσπονδίας.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται με τους ιμπεριαλιστικούς και οικονομικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διάφορα στρατιωτικά και οικονομικά-καπιταλιστικά κέντρα.

Επισήμανε την πρόσδεση της Κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Τόνισε την ανάγκη να συνδεθεί το εργατικό κίνημα με την πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, την απεμπλοκή της χώρας από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην κατεύθυνση της ειρηνικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής.

Όσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, επισημάνθηκε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει μεγάλη προσπάθεια από τη μεριά της Κυβέρνησης ώστε να προβάλλει το αφήγημα περί «εξόδου από τα μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018.

Ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών-ΕΑΣ ανέφερε ότι δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν «Καμία αυταπάτη για τη βελτίωση της ζωής τους από μια τέτοια «έξοδο» αφού η σημερινή Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές να εφαρμόζει απαρέγκλιτα και στο ακέραιο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» .

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών-ΕΑΣ, αναφερόμενο στα ζητήματα που αφορούν στην ΠΟΕΔΗΝ και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, ανέδειξε τα εξής:

1) Ανέπτυξε την πρόταση που έχουμε καταθέσει (κατά τη συγκρότηση σε σώμα) για μια συλλογική λειτουργία της ΠΟΕΔΗΝ. Η πλειοψηφία δεν μπήκε καν στον κόπο να τη συζητήσει. Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να την επανακαταθέσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και θα τη βάλουμε σε ψηφοφορία στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο.

2) Επισήμανε ότι η κατάσταση στην Υγεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική όπως επιχειρεί να εμφανίσει η Κυβέρνηση. Τα προβλήματα των ελλείψεων είναι εμφανή τόσο στην στελέχωση των μονάδων υγείας όσο και στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

3) Αναφέρθηκε στην πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε και αφορά την κατάργηση του τριμήνου που έπρεπε να μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο συμβάσεις (Π.Δ. Παυλόπουλου) και στη μη προσμέτρηση του χρόνου των συμβάσεων έργου στο συνολικό χρόνο των συμβάσεων εργασίας.

Η τροπολογία αυτή ερμηνεύεται από διάφορα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» και κάθε λογής παράγοντες, σαν μονιμοποίηση των συναδέλφων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες αλλά και των επικουρικών.

«Μονιμοποίηση της ομηρίας και της εργασιακής ανασφάλειας καθώς και δημιουργία δεξαμενής ομήρων-ψηφοφόρων εν όψει των επικείμενων εκλογών», χαρακτηρίστηκε από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών-ΕΑΣ, η συγκεκριμένη τροπολογία. Η Κυβέρνηση, αν ήθελε να μονιμοποιήσει αυτούς τους συναδέλφους θα είχε επανασυστήσει τις καταργημένες οργανικές θέσεις και θα είχε μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Αντί αυτού, προβλέπεται εξαφάνιση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Εξ` άλλου ο κος Ξανθός είναι κατηγορηματικός: «Δεν χρειάζονται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι σ` αυτές τις υπηρεσίες», έχει δηλώσει επανελεγμένα!

4) Τονίστηκε η ανάγκη της πάλης από τη μεριά της ΠΟΕΔΗΝ και του Υγειονομικού κινήματος ώστε να μην περικοπεί το ανθυγιεινό και για την ένταξη στα ΒΑΕ. Ασκήθηκε έντονη κριτική στην πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ γιατί επιμένει (παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας) να αρνείται το συντονισμό και την κοινή δράση με άλλες Ομοσπονδίες που παίρνουν ανθυγιεινό π.χ. ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την ίδια τακτική ακολουθεί η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και αρνείται να πάρει πρωτοβουλία για συντονισμό και κοινή δράση για τους ελαστικά εργαζόμενους, ακόμα και με την ΟΕΝΓΕ.

Προτείναμε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη Σωματείων Αττικής για τους ελαστικά εργαζόμενους, περιοδείες της ΠΟΕΔΗΝ στους χώρους δουλειάς και οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή τω Σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων. Δεν μπορεί οι κινητοποιήσεις να είναι υπόθεση ελάχιστων συνδικαλιστικών στελεχών.

5) Προτείναμε, η ΠΟΕΔΗΝ να επικαιροποιήσει τη συνέχιση της Απεργίας-Αποχής από την Αξιολόγηση αλλά ταυτόχρονα επιμείναμε να μην κάνει βήμα πίσω από το minimum πλαίσιο που ήδη υπάρχει.

Προτείναμε επίσης, καταλήψεις κατά τις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων για τις κρίσεις ώστε να μην τολμήσουν να αποκλείσουν συναδέλφους λόγω της συμμετοχής τους στην Απεργία Αποχή καθώς και την οικονομική κάλυψη των συναδέλφων από τα Σωματεία και την ΠΟΕΔΗΝ ώστε να κινηθούν και νομικά με ασφαλιστικά μέτρα.Οι προτάσεις μας αυτές έγιναν δεκτές και από τις άλλες παρατάξεις.

Έχει όμως ενδιαφέρον η διαφοροποίηση από την παράταξη ΑΡΜΑ η οποία πρότεινε να υιοθετήσουμε για την Απεργία-Αποχή, το πλαίσιο στο οποίο έχει καταλήξει η ΑΔΕΔΥ (μετά τη συμφωνία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ). Στο ίδιο σκεπτικό με το ΑΡΜΑ κινήθηκε και επέμεινε και η ΔΑΚΕ. Στην ψηφοφορία που έγινε, το ΑΡΜΑ κατέθεσε τη δική του πρόταση και πήρε μόνο τις δικές του ψήφους ενώ η ΔΑΚΕ ψήφισε στο τέλος διστακτικά μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

6) Την πρόταση να δοθεί κατεύθυνση από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ ώστε να εγγραφούν στα Σωματεία οι ελαστικά εργαζόμενοι, την απέρριψε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Η πρόταση αυτή στηρίχτηκε από τις παρατάξεις ΜΕΤΑ-ΕΑΣ, ΠΑΜΕ, ΑΡΜΑ και ΑΑΑ.

7) Προτείναμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τη μεριά της Ομοσπονδίας ώστε η συμμετοχή των υγειονομικών στην Πανεργατική Απεργία στις 16 Μαΐου να είναι μαζική.

Το πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ΔΗΣΥ και την ΔΑΚΕ (Το ΜΕΤΑ- ΕΑΣ ψήφισε τη δική του πρόταση) είναι το εξής:

  • Στις 29/3/2018: Τρίωρη Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

  • Στις 25/4/2018: 24ωρη Απεργία για την περιφέρεια και 5ωρη στάση εργασίας για την Αττική. Συγκέντρωση στην Α` ΥΠΕ και πορεία στο Υπουργείο Υγείας. Σύσκεψη σωματείων στην Αττική για την προετοιμασία της κινητοποίησης.

  • Στις 16/5/2018: Συμμετοχή στην πανεργατική Απεργία (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ)

  • Για τον Ιούνιο προγραμματίζεται κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη.