Εκλογική Διακήρυξη της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων

Για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ | 11 Μάρτη 2018

Η κρίσιμη τριετία

Οι εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2018 διεξάγονται στις οδυνηρές μνημονιακές συνθήκες που έχουν επιβληθεί επί επτά χρόνια στους εργαζόμενους και στην χώρα. Μετά τις μνημονιακές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των πρόθυμων εταίρων τους, την σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ανοιχτή προσχώρησή της στις μνημονιακές δυνάμεις, μετά την ανατροπή της λαϊκής ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015, άλλαξε δομικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας, διέψευσε ελπίδες για ανατροπή των μνημονίων, της λιτότητας και των αντιλαϊκών πολιτικών και ενίσχυσε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική (ΤΙΝΑ).

Η προ δεκαετίας έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σε όλο τον πλανήτη με επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα και με ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα κέντρα του ηγεμονικού χρηματιστικού κεφαλαίου. Πρόκειται για μια κρίση δομική. Η έκβασή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οργανωμένη και μαχητική αντίσταση των πληττομένων τάξεων.

Η δομή και οι πολιτικές της ΕΕ την έχουν αναδείξει ως ένα από τα στρατηγεία του νεοφιλελευθερισμού. Η συνεχιζόμενη ένταση των πολιτικών λιτότητας και ιδιωτικοποίησεων γκρεμίζουν το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης των Λαών. Προκαλεί αντιστάσεις και κινήματα που – αν και με τρόπο αντιφατικό – επιμένουν στην υπεράσπιση των δικαιώματων και των ελευθεριών των λαών. Εισάγουν την ΕΕ σε περίοδο κρίσης, που εκδηλώνεται ακόμα και με πρωτόγνωρες αποσχιστικές τάσεις.

Στο έδαφος της διεθνούς ισχύος του συντηρητισμού, που με εμβληματικό τρόπο εκδηλώθηκε κατά την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, εκκολάπτονται ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και το φασιστικό φαινόμενο. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών αποδεικνύονται απρόθυμες είτε ανίκανες να το αντιμετωπίσουν αποφασιστικά. Νοσταλγοί των Ναζί θρονιάζονται πλέον σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια, του Ελληνικού συμπεριλαμβανομένου.

Η ένταση των ανταγωνισμών εκδηλώνεται με θερμές αναμετρήσεις που εισέρχονται πλέον απειλητικά στον Ευρωπαϊκό χώρο, μαίνονται στην δική μας περιφέρεια και προκαλούν την έκρηξη του προσφυγικού, με συνέπεια την δημιουργία τραγικών ανθρωπιστικών προβλημάτων, με σοβαρές χωρικές, πολεοδομικές και στεγαστικές διαστάσεις.

Κοινωνικός – εργασιακός μεσαίωνας

Οι επτάχρονες κυβερνητικές πολιτικές της λιτότητας συνδυάζονται με την υπερφορολόγηση, την εξάλειψη των κοινωνικών στοιχείων από το ασφαλιστικό σύστημα και την μετατροπή του σε άντληση συμπληρωματικής οικονομικής αφαίμαξης, χωρίς ασφαλιστικό αντίκρισμα.

Το ασφαλιστικό της σημερινής Κυβέρνησης ήρθε να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη που ισοδυναμούν με δραστικές μειώσεις μισθών με την εκτίναξη των εισφορών στο 37.95% του εισοδήματος. Έστρωσε το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση του Δημοσίου από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης. Συμβάλλει στην οριστική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων, την συγκέντρωση των δραστηριοτήτων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.

Αμοιβές, μισθοί και συντάξεις έχουν καταρρεύσει, το κοινωνικό κράτος διαλύεται περαιτέρω, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις δημοσίων αγαθών ιδιωτικοποιούνται και υφαρπάζονται. Η επτάχρονη μνημονιακή διακυβέρνηση προκαλεί την υπερχρέωση των νοικοκυριών και την φτώχεια. Η περίοδος που διανύουμε σημαδεύεται πλέον από την πολιτική διευρυμένης αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με χιλιάδες πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προς όφελος των τραπεζών και των δανειστών.

Τα εργασιακά των αρχιτεκτόνων

Στο επάγγελμά μας, τα προηγούμενα έχουν δραματικές επιπτώσεις: Η χρόνια ύφεση και η ανεργία των αρχιτεκτόνων διογκώνεται και καταπατώνται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα. Απορυθμίζεται το εργασιακό πλαίσιο στο δημόσιο με περικοπές και εργασιακή ανασφάλεια.

Οι περισσότεροι από όσους καταφέρνουν ακόμα να κρατούνται στο επάγγελμα, καλούνται να ζήσουν και να εργαστούν χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ελάχιστες αμοιβές, με ελαστικά ωράρια και με μόνιμη ανασφάλεια, με το φάσμα της ανεργίας, λεηλατημένοι ψυχικά, αδυνατώντας να καλύψουν κοινωνικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις, υπερχρεωμένοι αναπόδραστα, με δάνεια φόρους και εισφορές, με την αμφιβολία: αν θα πρέπει να γραφτούν ή να διαγραφούν από το ΤΕΕ, αν θα πρέπει να ανοίξουν, να κρατήσουν ή να κλείσουν τα βιβλία τους στην εφορία, με την εργοδοτική απειλή απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα με ανελεύθερους εργασιακούς κανόνες, ακόμα και για να απαντούν στο τηλέφωνό τους «εν ώρα εργασίας»…


Για τη συνέχεια της Εκλογικής Διακήρυξης, πατήστε εδώ.