36.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Οι ανύποπτες φαρμακευτικές επιβαρύνσεις μας (με αφορμή το σκάνδαλο «Novartis»)

Από το Βασίλη Δαμιανό, μέλος του ΔΣ της ΠΟΣ-ΔΕΗ και της Ε/Ε της ΑΓΣΕΕ

Πρόσφατα

Όταν κάποιοι κερδοσκοπούν απ’: το υστέρημα, τον άνεργο, τον πόνο και απ’ την ελπίδα του ανίατου μιας αρρώστιας, και η ιλιγγιώδης αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, τους διευκολύνει χωρίς εμπόδια για τον ίδιο λόγο να δωροδοκούν, τότε κατατάσσονται χωρίς ελαφρυντικά[και με το αστικό ακόμη δίκαιο]στους στυγερούς χωρίς ελαφρυντικά εγκληματίες. Μια και ο παγκόσμιος τζίρος τους ανέρχεται σε 1,2 τρις $ και τα «τυπικά» πρόστιμα που τους επιβάλλονται, δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσουν το ειδεχθές έγκλημά τους.

Το δε σκάνδαλο της Ελβετικής Novartis, που αναδείχτηκε από το FBI [προηγήθηκαν οι διώξεις της απ’ τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ] ξεκίνησε γιατί πέρασε επιθετικά σε αμερικάνικο έδαφος και απείλησε τις εκεί φαρμακευτικές εταιρείες. Στη δε χώρα μας, η παροιμιώδης φράση: «έκανε ένα δωράκι στον εαυτό του», εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. Χωρίς να προδικάζει κανείς αν λαδώθηκαν σήμερα πολιτικά πρόσωπα ή όχι, η βουλή εξακολουθεί να παραμένει το πλυντήριο των ανομημάτων τους [υπό την αίρεση των δανειστών] και οι βουλευτές να λειτουργούν ως εντεταλμένοι εισαγγελείς τους. Να συντελείται δε αυτό, όχι με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της «δικαιοσύνης» που ισχύει για όλους τους κοινούς θνητούς, αλλά επειδή μεσολαβεί το αμαρτωλό άρθρο 86 του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Στα δε έργα και ημέρες που συμβαίνουν στη χώρα μας, να συμβαίνουν ακόμη: τα φαρμακεία να απειλούνται με κλείσιμο και οι φαρμακοποιοί να προορίζονται για δουλειά στα super market με 600 ευρώ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να μην πληρώνονται στην ώρα τους, και η φαρμακευτική δαπάνη να μειώνεται λογιστικά, όχι όμως και τα κέρδη τους απ’ τις ανατιμήσεις στις φαρμακοβιομηχανίες [με απολύσεις] που ο ΕΟΠΥΥ στη συνέχεια τις επωμίζεται. Στην «επιτροπή τιμών» [ΣΦΕΕ] για την κοστολόγηση του φάρμακου στο υπουργείο υγείας, να μην συμμετέχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και να συμμετέχουν οι φαρμακοβιομήχανοι, η δε έγκριση της κυκλοφορίας του να γίνεται από μια επιτροπή[ΗΤΑ]που απουσιάζει ο επιστημονικός ΕΟΦ.

Να καλλιεργείται: τεχνητή υπέρμετρη φαρμακευτική κατανάλωση, να δημιουργούνται [λόγω εξαγωγών] ελλείψεις στην αγορά, προς χάριν της ανατίμησης και οι άπειρες συνταγογραφήσεις εκτός ασφαλιστικής κάλυψης [ΜΗΣΥΦΑ] να αυξάνουν δραματικά τη δαπάνη του ασφαλισμένου. Και επειδή η χώρα μας, είναι ρυθμιστής της τιμής του για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου σ’ αυτές να διατηρηθεί αυτή υψηλή, επιστρέφουν το 25% των κερδών τους στο Ελληνικό Δημόσιο [claw back]κάτι που αποδεικνύει τα τεράστια κέρδη τους. Ο έλεγχος όμως της συνταγογράφησης, εξακολουθεί σαν πρόβλημα να παραμένει στους γιατρούς[key opinion leaders] και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια άλλη πολιτική στην τιμολόγηση και στη διάθεση του φαρμάκου.

Με προτίμηση στο γεννόσημο και με μέτρα που βγαίνουν απ’ τις φωνές και απ’ τις ανάγκες των ασθενών και από εκείνους που εργάζονται στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου όπως:

– Ανάπτυξη κοινωνικών δομών για: έρευνα, παραγωγή, διακίνηση και διάθεση του φαρμάκου, με θεσμοθέτηση και κοινωνικό έλεγχο, μια και η χώρα μας διαθέτει ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό. Να απαγορευτεί η διαφήμισή του και να καλύπτεται ασφαλιστικά, ότι ο γιατρός στον ασθενή προτείνει. Ο ΕΟΦ να περάσει σε ρόλο έρευνας και εκπαίδευσης.

– Λειτουργία κρατικής ανταγωνιστικής φαρμακοβιομηχανίας και κρατικής φαρμακαποθήκης.

– Έλεγχο των επιχειρήσεων φαρμάκου[λογιστικός, χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία, απαγόρευση εξαγωγών εφόσον παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων στην αγορά.

– Να επιστραφεί η ζημιά που υπέστησαν τα Ταμεία και το Δημόσιο. Να απαγορευτεί η κυκλοφορία σε φάρμακα, ή να κατασχεθούν αυτά απ’ την ένοχη φαρμακοβιομηχανία.

– Δημόσια και δωρεάν υγεία και περίθαλψη σε όλους όσους την χρειάζονται, να καλύπτεται απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και να δραστηριοποιηθεί η επιτροπή ανταγωνισμού.

Επειδή σαν οικονομικό σκάνδαλο το Novartis δεν είναι το μοναδικό και δεν θα είναι και το τελευταίο στη χώρα μας, εκείνοι που το υπέστησαν [και όχι μόνο] απαιτούν: Να ερευνηθεί άμεσα και σε βάθος η εγκληματική δράση του και να μην οδηγηθεί στις καλένδες όπως συνηθίζεται. Να αποδοθούν οι ευθύνες και σε εκείνους που τα δίνουν και σε εκείνους που τα παίρνουν, για να εμποδιστεί η απομύζηση απ’ τα τρωκτικά στο σύστημα υγείας.


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις