37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κινητοποίηση στο «Αττικόν» για τις συνθήκες στη γενική εφημερία

Πρόσφατα

Συνέντευξη τύπου, ενόψει της κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει για τις 7 Μαρτίου, παραχωρεί σήμερα Πέμπτη 22 Φλεβάρη και ώρα 1:00 μμ το Σωματείο Εργαζομένων του Αττικού Νοσοκομείου.

Βασικό ζήτημα της κινητοποίησης είναι οι συνθήκες που επικρατούν κατά τη γενική εφημερία: ράντζα που συχνά ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα, υπερπλήρης ΜΕΘ, ακραία υποστελεχωμένα τμήματα και εξουθένωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι μιλούν για κρούσματα εργασιακού κανιβαλισμού, καθώς και για τμήματα των 32 κλινών που καλύπτονται από δύο μόνο νοσηλευτές στη βάρδια (εκ των οποίων, μάλιστα, ένας είναι σπουδαστής/εκπαιδευόμενος)!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση του σωματείου και διακινείται για υπογραφή απ’ όλο το προσωπικό του νοσοκομείου:

Το black out που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο λόγω των συνθηκών της γενικής εφημερίας και η αφόρητη κατάσταση που βιώνουμε σε κάθε εφημερία προσωπικό και ασθενείς περιγράφεται από τα εξής στοιχεία: πλημμύρισμα του νοσοκομείου με ράντζα και φορεία στους διαδρόμους όλων των κλινικών (πολλές φορές περισσότερα από 150 – δηλαδή όσο άλλες 4-5 κλινικές). Δεκάδες διασωληνωμένοι στον όροφο, λόγω πληρότητας των εναπομεινάντων κλινών ΜΕΘ.

Συμπέρασμα: Υπάρχουν πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις (στην πράξη πάνω από 500 με τις άδειες κύησης, τα προβλήματα υγείας κλπ). Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, όλα τα τμήματα έχουν γίνει επικίνδυνα για τις συνθήκες νοσηλείας. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις δημιούργησαν και άρα γνωρίζουν το πρόβλημα και απαξιούν να δώσουν οποιαδήποτε λύση ανακούφισης για τους ασθενείς και το εξοντωμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Συνεχίζεται η στέρηση αδειών και ρεπό, οι συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα που προσθέτονται στη μισθολογική εξαθλίωση, την περικοπή εφημεριών και υπερωριών, τις απλήρωτες βάρδιες, το πάγωμα ακόμα και νόμιμων αποφάσεων μετατάξεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Η έλλειψη προσωπικού γίνεται πλέον τραγική: Τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και δεν λείπουν περιπτώσεις εργασιακού κανιβαλισμού (πχ το ίδιο άτομο να κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα). Οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει 1 μόνο νοσηλευτής με 1 εκπαιδευόμενο.

Δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε το άθλιο καθεστώς των ράντζων, δεν αποδεχόμαστε την εργασιακή μας εξόντωση. Αρνούμαστε να μας εκβιάζουν να πραγματοποιούμε εισαγωγές σε ένα νοσοκομείο που είναι ήδη πλήρες (100%). Τα νοσοκομεία δεν είναι αποθήκες. Απαιτούμε από το Υπ. Υγείας να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή, ανθρώπινη, πολιτισμένη μεταχείριση των ασθενών μας. Να μεριμνήσει ώστε όλοι οι ασθενείς να νοσηλεύονται με αξιοπρεπείς συνθήκες σε θαλάμους νοσηλείας και όχι να «βολεύονται» με στοίβαγμα σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους. Φτάνει πια η κοροϊδία και η απαξίωση.

Λύσεις υπάρχουν και τις έχουμε καταθέσει επανειλημμένα μαζί με τα σωματεία και το λαό της περιοχής: αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών του ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (π.χ Λοιμωδών), δημιουργία ΠΦΥ στη Δυτική Αθήνα, άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών για να καλυφτούν οι ελλείψεις του νοσοκομείου μας.

Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στον ασθενή δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι σε αυτό το τριτοκοσμικό υγειονομικό περιβάλλον. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αλλάξει αυτή την κατάσταση (με κινητοποιήσεις, δημοσιοποίηση, ενημέρωση των εργαζομένων).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις