30.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Το βολικό αλλά και όχι και τόσο… αντισυστημικό ΟΡΑΜΑ – ΣΑΣ

Ανακοίνωση ΑΣΚΙ-ΑΚΕ Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων

Πρόσφατα

Ορισμένοι εδώ και καιρό επιχειρούν να κάνουν καριέρα (συνδικαλιστική) εμφανιζόμενοι ως το νέο και αντισυστημικό στα συνδικαλιστικά μας πράγματα, εκμεταλλευόμενοι κυρίως την απαξίωση και την απολύτως δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των συναδέλφων για το συνδικαλιστικό κατεστημένο του κλάδου μας.

Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται ή καλύτερα όπως επιχειρείται να εμφανιστούν και οι πρώτες συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Συνεδριάσεις στις οποίες, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων, θα ψηφιζόταν το προεδρείο του Γ.Σ. και θα γινόταν η κατανομή των θέσεων ευθύνης των τμημάτων της ΠΟΕ-ΔΟΥ. Διαδικασία κατά την οποία η παράταξη μας υπερασπίστηκε την ανάγκη απόλυτης τήρησης των καταστατικών προβλέψεων, τη χρήση της απλής αναλογικής και την εξασφάλιση της εκπροσώπησης του συνόλου των παρατάξεων με βάση τη δύναμή που κατέγραψαν στο συνέδριο του κλάδου μας. Άποψη την οποία αρχικά υπερασπίστηκε με σθένος και η ΣΑΣ, ενώ έτυχε της στήριξης και του ΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα μόνο έτσι δεν εξελίχθηκαν και αυτό που επικράτησε ήταν οι σκοπιμότητες και η αδιαφάνεια, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο του ΟΡΑΜΑΤΟΣ – ΣΑΣ. Γιατί ενώ κατά την κατάρτιση του προεδρείου του Γ.Σ. ΟΡΑΜΑ και ΣΑΣ αποτέλεσαν ξεχωριστές παρατάξεις, όπως και για τη συνολική λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου, για την κατάρτιση των θέσεων ευθύνης των τμημάτων, οι σχεδιασμοί τους εξυπηρετούνταν μέσω της εμφάνισής τους ως ενιαία παράταξη.

Μια σύμπραξη που προφανώς έγινε με γνώμονα την κατάληψη θέσεων – απαλλαγών. Θέσεις που ενώ απ’ τη μία σνομπάρουν και δήθεν απορρίπτουν, διατυμπανίζοντας μάλιστα με τον πλέον άκομψο τρόπο, ακόμα και σε συναντήσεις με τον Διοικητή, ότι δεν κάνουν χρήση των απαλλαγών τους, αλλά από την άλλη συμμετέχουν σε αδιαφανείς διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες. Και αν για την παράταξη του ΟΡΑΜΑΤΟΣ η τακτική αυτή είναι γνωστή απ΄ τη πορεία στο Σύλλογο Αττικής και Κυκλάδων (όπου διατηρεί θέσεις ευθύνης και απαλλαγές που της αναλογούν, κάνοντας χρήση αυτών όχι με βάση τις ανάγκες του Συλλόγου, αλλά με παραταξιακά ή άλλα κριτήρια), το νέο και όχι ευχάριστο είναι η υιοθέτηση τέτοιων αντιλήψεων και απ΄ την παράταξη της ΣΑΣ.

Εκτός βέβαια και αν η σύμπραξη αυτή ξεπερνά τα όρια και τις ‘’ανάγκες’’ εξασφάλισης περισσότερων απαλλαγών και επεκτείνεται σε μια ευρύτερη σύμπτωση απόψεων για μια σειρά θέματα που αφορούν τον κλάδο και τους εργαζόμενους. Για τη στάση μας απέναντι στα περιγράμματα, τα μπόνους, την αξιολόγηση, τη σύνδεση αποδοχών και παραγωγικότητας κλπ κλπ, κάτι που προφανώς θα έχει ενδιαφέρον.

Σε κάθε πάντως περίπτωση, είναι πραγματικά θλιβερό αυτοί που πρεσβεύουν ‘’το νέο’’ στα συνδικαλιστικά πράγματα, από τη μια να καταγγέλλουν με δριμύτητα το συνδικαλιστικό κατεστημένο για αδιαφάνεια και αντιδημοκρατικές διαδικασίες, για μοίρασμα θέσεων και απαλλαγών ή να αφήνουν βαρύτατες αιχμές για τη λειτουργία της ομοσπονδίας, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στην ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα και αμέσως μετά να συνεργάζονται παρασκηνιακά και να γίνονται μέρος του συστήματος που καταδίκαζαν, με αντάλλαγμα… μια απαλλαγή!!!!. Να συνεργάζονται με αυτούς που συστηματικά και καθημερινά καταγγέλλουν στις υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση ευθύνης σε τμήμα της Ομοσπονδίας, που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν τους ανήκει.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι με αυξημένες πλέον θέσεις ευθύνης και απαλλαγές (που τόσο απαξιώνουν μπροστά στους συναδέλφους) και σε συνεργασία πλέον με αυτούς που τους τις εξασφαλίσανε (και λίγο πριν καταγγέλλανε) θα συμβάλλουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της ομοσπονδίας.


Για την ΑΣΚΙ (ΑΚΕ)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις