«Σφαγή» στα προνοιακά επιδόματα μέσω του ν/σ για ΟΠΕΚΑ (ΟΓΑ)

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη… μετάλλαξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Μέσω του νόμου, πλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μια ακόμα δέσμευσή της προς τους δανειστές για άγρια περικοπή στις προνοιακές παροχές, κάτι άλλωστε που έχει υπογράψει και στο 3ο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν και όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου.

Παρά το ότι η αρμοδία υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ψέλλισε το κυβερνητικό αφήγημα για «ενισχυμένη κοινωνική πολιτική» και είπε πως πρόκειται για «ιστορική τομή» και ότι για «πρώτη φορά δημιουργείται εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης», «σύγχρονο, «ηλεκτρονικό, το οποίο δεν αφορά μόνο την ακραία φτώχεια και τους άπορους, αλλά όλους τους Έλληνες πολίτες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους», δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία της μέσω του 3ου μνημονίου, ότι δηλαδή κάθε χρόνο και για όσο διαρκεί το πρόγραμμα θα τσεκουρώνουν κατά 0,5% του ΑΕΠ τα κονδύλια για την Πρόνοια, γεγονός που μεταφράζεται σε περικοπές φτάνουν του ύψους των 900 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Κι αυτό, την ώρα που έχουν ήδη μειωθεί σε 60 εκατ. ευρώ από 110 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για τις θεραπείες των παιδιών στην Ειδική Αγωγή, την ώρα που από τους 500.000 βαριά ανάπηρους επίδομα παίρνουν κάτω από 150 χιλιάδες κι είναι άγνωστο πώς ζουν όλοι οι υπόλοιποι.