15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμβαίνει κι αλλού: Ωρομίσθιοι – πολυεργαλεία στην Κύπρο

Πρόσφατα

Η μοίρα των εργαζομένων στην Υγεία στις χώρες που περνούν από μνημόνια, είτε παραμένουν σε αυτά είτε τυπικά βγαίνουν (αλλά η πολιτική κι η επιτήρηση παραμένουν ίδιες), είναι κοινή: εντατικοποίηση, εξουθένωση, εργασιακές σχέσεις τύπου γαλέρας.

Σε κινητοποίηση κατεβαίνουν σήμερα οι ωρομίσθιοι του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας ενάντια στην υποστελέχωση και την έλλειψη εξοπλισμού. Αποκαλύπτουν, μάλιστα, ότι το προσωπικό είναι τόσο λίγο που οι καθαρίστριες, αμέσως μετά την απολύμανση των χειρουργείων, στέλνονται σε υπηρεσία παρασκευής φαγητού (!) στην κουζίνα του νοσοκομείου.


Αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»:

Και… καθαρίστριες και μαγείρισσες στο Μακάρειο Νοσοκομείο

Σε 12ωρη στάση εργασίας, από τις 6:15 το πρωί μέχρι το βράδυ, κατέρχεται αύριο (σ.σ.: 15 Φλεβάρη) το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό του Μακάρειου Νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενο για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο χώρο εργασίας του και τα οποία, σύμφωνα με τις συντεχνίες, παραμένουν ανεπίλυτα από τις αρμόδιες αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αίσθηση προκαλεί πάντως η αποκάλυψη πως -λόγω υποστελέχωσης- καθαρίστριες που απολυμαίνουν τα χειρουργεία, αναλαμβάνουν ακολούθως καθήκοντα στη κουζίνα του νοσοκομείου, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό όλους τους κανόνες υγιεινής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, η απόφαση για τη «δυναμική αντίδραση» λήφθηκε σήμερα το πρωί (σ.σ.: 14 Φλεβάρη) σε συνέλευση του προσωπικού και ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρχε προειδοποίηση γραπτώς από τις 29 Ιανουαρίου.

«Τα προβλήματα είναι σοβαρά και επηρεάζουν και την υγεία των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο» σημειώνουν οι συντεχνίες. Ειδικότερα αναφέρουν πως οι καθαρίστριες λόγω υποστελέχωσης, ειδικά τα βράδια, καθαρίζουν και απολυμαίνουν τα χειρουργεία και αμέσως μετά απασχολούνται στη κουζίνα του Νοσοκομείου για να παρασκευάζουν φαγητό, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προβλήματα στελέχωσης και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού που είναι εκτός λειτουργίας, υπάρχουν στο τμήμα αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων, στην αιμοληψία, τους καθαριστές, στο αρχείο και τους κλητήρες.

Τα προβλήματα χρονολογούνται από τις αρχές του έτους 2017, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως σε επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 16/5/2017 δόθηκαν υποσχέσεις για διευθέτηση των προβλημάτων, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ενέργεια για επίλυσή τους. «Το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που το εκπροσωπούν, εκφράζουν την συμπάθεια τους προς τους ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν αύριο. Δυστυχώς το προσωπικό υποχρεώθηκε να λάβει δυναμικά μέτρα, τα οποία έχουν κύριο μέλημά τους την προστασία των ασθενών. Για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, έχει διευθετηθεί να εργαστεί προσωπικό ασφαλείας» καταλήγουν οι συντεχνίες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις