15ο Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ: Μας επιβάλλουν μνημόνια, λιτότητα, περικοπές – Απαντάμε με μαζικούς νικηφόρους αγώνες!

Εκλογική Διακήρυξη και κείμενα ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για το 15ο Συνέδριο ΠΟΕΔΗΝ, που πραγματοποιείται από 14-16 Φλεβάρη, στην Αθήνα

Πέρασαν τρία χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, κατά τα οποία οι εργαζόμενοι στην υγεία και την πρόνοια είδαν την οικονομική τους θέση να χειροτερεύει και τα εργασιακά – ασφαλιστικά τους δικαιώματα να συρρικνώνονται περαιτέρω. Παράλληλα, το δημόσιο σύστημα υγείας καρκινοβατεί εξαιτίας των περικοπών και της υποστελέχωσης.

Βασική αιτία των παραπάνω, η συνέχιση της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών μετά την προσχώρηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές, με την οποία όχι απλά συντηρήθηκε αλλά εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο η τραγική πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν ενδιαφέρθηκε να προβάλει ένα συνεκτικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, ούτε να οργανώσει την αντίσταση και τους αγώνες των εργαζομένων.

Αντίθετα, με τον τρόπο λειτουργίας και τις σπασμωδικές-επικοινωνιακές της κινήσεις, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσει στην πράξη τις όποιες πρωτοβουλίες ξεφύτρωναν από τα τοπικά σωματεία και να σπείρει την απογοήτευση στις γραμμές των εργαζομένων. Κεντρικά ζητήματα όπως οι μισθοί, το ανθυγιεινό, οι συνθήκες εργασίας έμειναν έξω από τον προσανατολισμό της. Μεγάλοι κλάδοι, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό, δεν είδαν να προβάλλονται τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις τους.

Η τακτική αυτή την απομάκρυνε ακόμα περισσότερο από τους εργαζομένους και τα σωματεία, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρνητική εικόνα για την Ομοσπονδία μέσα στις τάξεις των εργαζομένων.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία θεωρεί ότι το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση. Για να γίνει η Ομοσπονδία όργανο πάλης υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του δικαιώματος του λαού για δωρεάν-δημόσια υγεία.

Διαβάστε τα κείμενα του ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας για το 15ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ: