«Θέατρο του παραλόγου» και σκοπιμότητας από ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ

Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την τακτική των ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ-ΟΤΑ στην εγγραφή Συλλόγων - Μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Σερρών θα λέγαμε ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την πάγια τακτική που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις Συνδικαλιστική Ανατροπή και ΔΑΚΕΟΤΑ στην εγγραφή των Συλλόγων στη δύναμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Φροντίζοντας να μην αλλοιωθούν οι συσχετισμοί στα όργανα της Ομοσπονδίας, εγγράφουν μόνο τους Συλλόγους που εκτιμούν ότι θα τους αποδώσουν ψήφους στα συνέδρια, προκειμένου να διατηρήσουν την πλειοψηφία που συγκροτούν και οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις μαζί.

Αντιμετωπίζοντας τους Συλλόγους με δύο μέτρα και δύο σταθμά, μπορούν να εγγράψουν δύο και τρία και έξι πρωτοβάθμια Σωματεία σε ένα δήμο ή νομό, αλλά όπου μπαίνει η σκοπιμότητα των «κουκιών» επικαλούνται το… οργανωτικό, κάθε Δήμος και κάθε νομός ένα Σωματείο.

Καταθέτοντας ως μάρτυρες στη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων υπέρ της εγγραφής του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Σερρών, όπου οι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν μετά την άρνηση των ΣΥΝΑΝ και ΔΑΚΕ ή καλύτερα μετά την σκόπιμη κωλυσιεργία λήψης απόφασης προκειμένου να μην προλάβουν το συνέδριο της ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ζήσαμε όργιο σκοπιμοτήτων από την πλευρά των δύο παρατάξεων μέσω της συνηγόρου τους.

Από τα πολλά «μάθαμε» από τη συνήγορο της πλειοψηφίας ότι βάση του καταστατικού της ομοσπονδίας στα πρωτοβάθμια Σωματεία δεν πρέπει να εγγράφουμε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου … με απλά ελληνικά μας λέει δηλαδή ότι η ομοσπονδία θα καθορίζει για το ποιον θα εγγράφουν και ποιον όχι τα πρωτοβάθμια – μέλη της, παρά του ότι το καταστατικό της Ομοσπονδίας ορίζει ότι: «Άρθρο 3 – ΜΕΣΑ | Την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών η Ομοσπονδία θα επιδιώξει: Με την εγγραφή και οργάνωση όλων των εργαζομένων στους ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, εποπτευομένων ή συντηρουμένων καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπό των ΟΤΑ, στους συλλόγους τους…»

Η συνήγορος μας «έμαθε» επίσης ότι την απόφαση για την εγγραφή των Σωματείων στην Ομοσπονδία την παίρνει το Τακτικό Συνέδριο και όχι όπως ορίζει το καταστατικό: «Άρθρο 5 – ΕΓΓΡΑΦΗ | 1. Η εγγραφή κάθε συλλόγου εγκρίνεται μετά από αίτησή του στο πρώτο Γενικό Συμβούλιο, εφόσον πληροί βέβαια από το καταστατικό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και υποβάλλονται τα κατωτέρω δικαιολογητικά…».

Η δε αίτηση αναβολής της συζήτησης των ασφαλιστικών που αιτήθηκε ο άλλος Σύλλογος του νομού Σερρών, με το αιτιολογικό ότι έχουν καταθέσει πρόσθετα ένδικα μέσα για την μη εγγραφή του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Σερρών δεν έγινε δεκτή από την έδρα, αλλά δηλώνει ξεκάθαρα την σκοπιμότητα της ενέργειας, από ποιους υποκινήθηκε και για ποιους λόγους. Δεν τους ενδιαφέρει η ύπαρξη ενός νέου Σωματείου στον ίδιο νομό αλλά «καίγονται» όπως φαίνεται μόνο για την μη εγγραφή του στην Ομοσπονδία.

Η απορία που διατυπώνεται από το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Σερρών στην ανακοίνωσή του για την παρουσία και κατάθεση του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας και νυν συνταξιούχου Θέμη Μπαλασόπουλου κατά της εγγραφής του Σωματείου στην ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι εύλογη, αφού παρόντες στο δικαστήριο ήταν και ο σημερινός πρόεδρος αλλά και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ-ΟΤΑ μαζί με μέλη των παρατάξεων τους στο Γενικό Συμβούλιο. Προφανώς, δεν ήθελαν να αναλάβουν αυτοί το κόστος τις μη εγγραφής του σωματείου, αλλά ένας συνταξιούχος!

Εμάς βέβαια ούτε απορία, ούτε εντύπωση μας προκαλεί αυτό το γεγονός. Αλλά ούτε και πρόκειται να τους κατηγορήσουμε, γιατί ο πρώην πρόεδρος και νυν συνταξιούχος καταθέτει στο δικαστήριο ως ενεργό μέλος της διοίκησης.

Χρειάζεται να διευκρινίσουμε το γεγονός ότι τόσο τα μέλη του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ όσο και τα μέλη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΔΑΣ-ΟΤΑ και των Αγωνιστικών Συσπειρώσεων, στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατέθεσαν υπόμνημα υπέρ της εγγραφής του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Σερρών στην δύναμη της ομοσπονδίας.

Και τέλος, ακόμα μια φορά, θέλουμε να σημειώσουμε το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ υπερασπίζεται την άποψη να υπάρχει ένα σωματεία ανά νομό και ένα ανά δήμο ή ενότητα όμορων δήμων για τους νομούς Αττικής και Θεσ/νίκης, όμως αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί με διοικητικά μέτρα, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα δικαστήρια. Μπορεί όμως να επιβληθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, συμμετέχοντας ενεργά στη δράση τους και ενισχύοντας τις δυνάμεις, που βλέπουν τη δύναμη μέσα από την ενότητα και τον ταξικό προσανατολισμό των συνδικάτων και όχι ως ένα πεδίο παραγοντισμού και διαμοίρασης θέσεων!