Ελευσίνα: Η εργοδοσία των Lidl γιορτάζει την… κατάργηση της επιχειρησιακής ΣΣΕ | Πέμπτη 15/2

Δεν υπογράφουμε, δεν αποδεχόμαστε τη νέα σύμβαση, ξεκαθαρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στη LIDL Ελλάς & ΣΙΑ ΟΕ νομού Αττικής

lidl
Φωτογραφία αρχείου

Η πολυεθνική LIDL, ο «top εργοδότης» για δεύτερη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με το ολλανδικό ινστιτούτο «top employers» διάκριση που την έχει κάνει σημαία της, φέρνει για υπογραφή νέες συμβάσεις επιχειρώντας να καταργήσει κάθε μέχρι τώρα δικαίωμα των εργαζομένων στην εταιρεία. Είναι η εταιρεία που έχει ως επίσημη πολιτική την ημιαπασχόληση, που προσλαμβάνει για 3ήμερη – 4ωρη εργασία, που ο κάθε εργαζόμενος απασχολείται σε όλα τα πόστα με εξαντλητικούς ρυθμούς, που οι εργαζόμενοι μέσω εργολάβων φτάνουν να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη LIDL περισσότερα από δέκα χρόνια, που οι ατελείωτες υπερωρίες και η απειλή της απόλυσης είναι καθημερινότητα.

«Αφού η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει επιβάλει όλα αυτά που κάθε άλλο πάρα ως εργασιακός παράδεισος μπορούν να χαρακτηριστούν», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη LIDL Ελλάς & ΣΙΑ ΟΕ νομού Αττικής, «έρχεται σήμερα με νέα κατάπτυστη σύμβαση ξεκινώντας από τα καταστήματα της Ελευσίνας και των Μεγάρων. Καλεί μάλιστα τους εργαζόμενους την Πέμπτη 15/2/18 σε συνάντηση για να παρουσιάσει την νέα αυτή σύμβαση που ορίζει ότι με την υπογραφή της, κάθε προηγούμενη σύμβαση μας καθίσταται ανενεργή». Δηλαδή εργαζόμενοι, με χρόνια προϋπηρεσία, καλούνται να υπογράψουν ότι προσλαμβάνονται από την αρχή, χάνοντας ότι δικαιώματα είχαν μέχρι σήμερα καθώς και μια σειρά όρους που επιτρέπουν στην εργοδοσία να τους αξιοποιεί όπου και όπως θέλει.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σύμβαση αυτή δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα δυο καταστήματα και τους εκεί εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή μας αφορά όλους. Η εργοδοσία εντείνει την επίθεση της, επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα μας, ζητάει την συναίνεση μας για να γίνουμε πιο φθηνοί, ευέλικτοι και αναλώσιμοι, σύμφωνα πάντα με τις εκάστοτε “ορέξεις” της. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και πριν μερικούς μήνες και στις αποθήκες στα Καλύβια όταν θέλησε να περάσει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα στη σύμβαση», υπογραμμίζει το Σωματείο και συμπληρώνει:

«Αυτοί είναι οι απαραίτητοι όροι των επιχειρηματικών ομίλων για να εξασφαλίζουν  την κερδοφορία και την ανάπτυξη τους σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ένταση της εκμετάλλευσης φτηνών χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων. Σε αυτή τους την προσπάθεια οι πολυεθνικές σαν την Lidl και η μεγαλοεργοδοσία έχουν πολύτιμο σύμμαχο την κυβέρνηση η οποία νομοθετεί αδιάκοπα αντεργατικά μέτρα ενισχύοντας το οπλοστάσιο τους σε βάρος των εργαζομένων. Οι δικοί μας όροι είναι να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε 8ωρες αορίστου χρόνου, κανείς διαχωρισμός σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, αυξήσεις στους μισθούς, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας».

Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζομένους παλεύοντας συλλογικά και οργανωμένα να βάλουν φρένο στην νέα επίθεση της εργοδοσίας άλλα και να αντεπιτεθούν διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών τους. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιεί κινητοποίηση στη συνάντηση που έχει καλέσει η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Ελευσίς» την Πέμπτη 15 Φλεβάρη στις 10 πμ. για να παρουσιάσει αυτές τις νέες συμβάσεις.