Αλληλεγγύη στους εργαζομένους «στο Κόκκινο» | Να ανακληθούν οι απολύσεις, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΕΚΑ

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή» και το ραδιοφωνικό σταθμό «105.5 στο Κόκκινο», είχαν επί πολλούς μήνες καθυστερήσεις πληρωμών, με το κλασικό επιχείρημα των οικονομικών δυσκολιών της επιχείρησης. Μέχρι που ήρθε – πριν περίπου ένα μήνα – η «πρόταση» της διοίκησης για «εξεύρεση λύσης». Αυτό που τους πρότεινε ο εργοδότης τους, ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά, ήταν οριζόντιες περικοπές μισθών 20% και μη καταβολή των δεδουλευμένων, αλλιώς απολύσεις.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα «μαγαζιά», τις ζημιές καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι όσοι με τις επιλογές τους καθορίζουν τις τύχες των επιχειρήσεων. Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ πάνε όμως ένα βήμα παραπέρα, θυμίζοντας τις εκδικητικότερες εργοδοτικές πρακτικές. Ξεκινώντας από το ραδιοφωνικό σταθμό, αφού απέλυσαν τρεις από τους εργαζόμενους που είχαν προσφύγει στο ΣΕΠΕ μεταξύ των οποίων και τον πρώην συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των, την περασμένη βδομάδα, απέλυσαν και την απεργιακή επιτροπή. Και αυτό τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είχαν μπει σε διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΗΕΑ και των άλλων συνδικαλιστικών τους οργάνων με τη διοίκηση του σταθμού.

Είναι αδιανόητο να απολύονται μαζικά εργαζόμενοι, αυτό να γίνεται και εν μέσω διαπραγματεύσεων και μάλιστα να επιχειρείται να αποκεφαλιστούν οι πιο δραστήριοι συνδικαλιστικά, ώστε να σκύψουν και οι υπόλοιποι το κεφάλι.

Οι επτά όμως απολύσεις στον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» σε μόλις 30 μέρες έχουν μια σημαντική διαφορά και αυτή είναι η εργοδοσία τους. Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του αναφέρει ότι «το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία ενεργά απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικών παραβιάσεων». Εκτός αυτού, επικεφαλής του ΣΕΠΕ – στο οποίο είχαν προσφύγει πολλοί εκ των απολυθέντων – είναι ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που ομόφωνα αποφάσισε τις απολύσεις.

Ο συμβολισμός είναι έντονος: Το κόμμα που κυβερνά, δίνοντας το σήμα σε όλους τους εργοδότες, τόσο στον ρημαγμένο κλάδο του τύπου όσο και αλλού, ότι μπορούν να ξεσαλώνουν απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα περιστέλλοντας το δικαίωμα στην απεργία, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει όχι απλώς τις συνήθεις, αλλά τις χειρότερες εργοδοτικές πρακτικές, δημιουργώντας «νέους δρόμους » για τους εργοδότες.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζομένους του ραδιοσταθμού για να ανακληθούν άμεσα οι επτά απολύσεις και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Ο αγώνας των εργαζομένων μάς αφορά όλους γιατί αυτές οι απολύσεις, εάν δεν ανακληθούν, νομιμοποιούν την εργοδοτική αυθαιρεσία ειδικά στο χώρο των ΜΜΕ.


Αθήνα, 12/02/2018
Αγωνιστική Συνεργασία ΕΚΑ