Αλεξάκη: Πολιτική η δίκη των αγωνιζόμενων καθαριστριών που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη

Από αριστερά: η εκ των αγωνιζόμενων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, Ευαγγελία Αλεξάκη, και η αλληλλέγγυα και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων, Φρόσω Σκλαβάκη

Τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη και ώρα 9πμ., στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, και στο Η’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών, διεξάγεται η δίκη των αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Επί της ουσίας, διώκονται από τις διωκτικές Αρχές για την αντίσταση και τον εμβληματικό τους αγώνας ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες Μητσοτάκη, ενάντια στις απολύσεις και στις διαθεσιμότητες της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενταγμένη πλέον στο μνημονιακό σύστημα και συνεχίζοντας την προσπάθεια αποδόμησης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που δικαιώθηκαν με την επιστροφή στις θέσεις τους και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα σημείο αναφοράς για τους εργατικούς αγώνες την περίοδο των μνημονίων, δε διστάζει με ρεβανσιστικές και εκδικητικές επιλογές να τις οδηγήσει στα δικαστήρια και να επιζητεί τη φυσική εξόντωση των γυναικών που πρωτοστάτησαν στον αγώνα, φορτώνοντας στις αγωνιζόμενες γυναίκες την παράβαση 18 άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Είναι η ίδια κυβέρνηση που εν πολλοίς καπηλεύθηκε τις μάχες τους για να ανέλθει στην εξουσία.

Για τη δίκη αλλά και για τον αγώνα τους, μιλούν στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, μία εκ των αγωνιζόμενων καθαριστριών, η Ευαγγελία Αλεξάκη, καθώς και η -από την πρώτη στιγμή της απόλυσης των καθαριστριών- αλληλέγγυα Φρόσω Σκλαβάκη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εφοριακών & Κυκλάδων.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ευαγγελία Αλεξάκη

⏺ Καθόμαστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ποινικοποιούν τον αγώνα μας για τα αυτονόητα, το δικαίωμά μας στη μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για τον αγώνα μας για αξιοπρεπή διαβίωση.

⏺ Αισθάνομαι θυμό και προδοσία που μας κυνηγά κι αυτή η κυβέρνηση, που στηρίχθηκε και εκμεταλλεύθηκε τον αγώνα μας για να ανέλθει στην εξουσία. Ήρθε μια στο όνομα «αριστερή» κυβέρνηση και κοροϊδεύει το λαό και τους εργαζομένους. Ήρθε και γονάτισε τον εργαζόμενο, υπέγραψε το ένα μνημόνιο μετά το άλλο, τσάκισε τους συνταξιούχους, ξεπούλησε τη χώρα, έδιωξε και διώχνει τους νέους, εξυπηρετεί την ανάπτυξη του κεφαλαίου και πάει λέγοντας. Τσακίζει τους συνεπείς, που είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός, κι αφήνει το κεφάλαιο στο απυρόβλητο, στις διάφορες λίστες και στις offshore.

⏺ Η κυβέρνηση αυτή είναι πιο δεξιά κι από την ίδια τη Δεξιά, με το δεδομένο πως τόλμησε και έφερε νόμο που καταργεί την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, δε θα εφαρμόσουμε τον απεργοσπαστικό της νόμο και όλοι οι εργαζόμενοι θα τον καταργήσουμε στην πράξη.

⏺ Ελπίζω και θέλω να πιστεύω πως τη Δευτέρα, με όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία, οι κατηγορίες θα «πέσουν», διότι είναι ψευδείς. Η δίκη της Δευτέρας είναι για μένα πολιτική δίκη, για αυτό πρέπει να είμαστε άπαντες παρόντες και παρούσες. Πρέπει να σταματήσουν να ποινικοποιούν τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και αυτό πρέπει να το ακούσουν καλά όλοι: και οι κυβερνώντες και η δικαιοσύνη.

Φρόσω Σκλαβάκη

⏺ Η σημερινή κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε τους αγώνες των εργαζομένων, έλεγε πως θα κοιτάξει την Εργατική Τάξη, τους μικρομεσαίους, το λαό, αλλά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν την αλήθεια: με τις πολιτικές της αυξάνει τα κέρδη των πολυεθνικών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα της Εργατικής Τάξης και του λαού. Χαρακτηριστικό της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της είναι και οι εντολές της «Ανεξάρτητης» Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που ζητεί από τους εφοριακούς να «βάλουν στο κάδρο» όλους όσοι χρωστούν από 1 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, διότι η λογική του διοικητή της είναι πως πιο εύκολα παίρνω από αυτόν που χρωστά λίγα από αυτόν που χρωστά πολλά.

⏺ Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης έναντι του κλάδου των καθαριστριών και των καθαριστών δεν έχει τέλος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 185 καθαρίστριες που είναι σήμερα στο ΥΠΟΙΚ, με συμβάσεις έργου, στις οποίες μέχρι προχθές τους έλεγε πως θα μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, πλέον, όμως, τους λέει πως θα γίνουν 18μηνες συμβάσεις και μετά βλέπουμε…

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Το ΜΕΤΑ, από την πλευρά του, καλεί όλους και όλες να δώσουν δυναμικό «παρών» στη δίκη των Καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, στις 9 π.μ., στο Η’ Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτήριο προκάτ, πρώην Σχολή Ευελπίδων), προκειμένου να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα σχέδια τους για την εξόντωση των αγωνιστών και των αγωνιστριών δεν θα περάσουν. Στα μνημόνια, στις διώξεις και την καταστολή απαντάμε με την αλληλεγγύη, το «όπλο» της Εργατικής Τάξης.

Απαιτούμε να σταματήσει:

– κάθε δίωξη κατά των αγωνιζόμενων καθαριστριών

– η ποινικοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων.


Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» που ακολουθεί τι είπαν αναλυτικά η Ευαγγελία Αλεξάκη και η Φρόσω Σκλαβάκη. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 10-02-18.