30.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στα ελληνικά αεροδρόμια: Διακήρυξη – κάλεσμα για συνδικαλιστική κίνηση

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Ελληνικά αεροδρόμια… Ζούμε στιγμές δραματικών αλλαγών και αναδιαρθρώσεων με θύματα τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών έχουν ανατρέψει ό,τι οι εργαζόμενοι είχαν κατακτήσει τα τελευταία εκατό χρόνια. Η μεγάλη καπιταλιστική κρίση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης γίνεται προσπάθεια να ξεπερασθεί σε βάρος αυτών που παράγουν τον παγκόσμιο πλούτο, τους εργαζόμενους.

Ο χώρος των αερομεταφορών στο σύνολο του -αεροπορικές εταιρείες, handlers, εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων, ταχυμεταφορείς, εμπορικές επιχειρήσεις, εργολαβικές επιχειρήσεις- λειτουργεί σαν μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς πείνας και ανασφαλείς εργαζόμενους.

Η πολύχρονη διαδικασία απελευθέρωσης των αερομεταφορών έχει ολοκληρωθεί με την δημιουργία των mega carriers και τώρα δίνει την θέση της στη νέα στρατηγική αερομεταφορών της Ε.Ε. όπου συστατικό στοιχείο είναι η αντιμετώπιση του εντεινόμενου ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες χώρες και καθοριστικό στοιχείο είναι η μείωση του εργατικού κόστους.

Επεξεργάζονται εργασιακά μοντέλα για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές και στα, ιδιωτικοποιημένα πλέον, αεροδρόμια, μοντέλα τέτοια που μας γυρίζουν σαν Ευρωπαϊκές κοινωνίες στον 19ο αιώνα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, διαχρονικά, παρατηρούσε τις εξελίξεις χωρίς στρατηγική στόχευση για το μέλλον του χώρου, λειτούργησε πυροσβεστικά κάθε φορά που αντιμετώπιζε πρόβλημα, με αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης τους, τον συντεχνιασμό και την οικονομίστικη λογική που οδήγησε από τη μια στη συρρίκνωση παραδοσιακών κλάδων και από την άλλη την έλλειψη οποιαδήποτε προστασίας στους νέους εργαζόμενους που μαζικά εισέρευσαν στις επιχειρήσεις του χώρου.

Οι εξελίξεις στο χώρο δημιουργούν την πρόκληση μιας εργατικής απάντησης στην εντεινόμενη εργασιακή ανασφάλεια, στην υπερεκμετάλευση των ελαστικών μορφών εργασίας, στην αυθαιρεσία των εργοδοτών στην τρομοκρατία και στην ασυδοσία.

Μπροστά μας βρίσκεται η μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τη νέα πολιτική αερομεταφορών, πρόκληση για την διαμόρφωση μιας στρατηγικής για το χώρο, για να διαμορφώσουμε όρους ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, για να επιστρέψουμε στις κατακτήσεις και να σταματήσουμε τη συνεχή συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας. Για να αγωνισθούμε ενάντια σε όλους όσοι υπηρετούν μνημονιακές και αντεργατικές πολιτικές και δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους που διακατέχονται από αυτές τις ανησυχίες, που αναζητούν μια νέα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος μακριά από το εργοδοτικό, κομματικό και παραγοντίστικο συνδικαλισμό, που αισθάνονται την ανάγκη να σταματήσουμε αυτή τη καταστροφική πορεία και είναι διατεθειμένοι να αγωνισθούν για την ανατροπή τους και τους καλούμε σε μια κοινή πορεία συσπείρωσης και αγωνιστικής δράσης για όλα εκείνα που μας ενώνουν, ανεξάρτητα εταιρείας ειδικότητας, η, εργασιακού χώρου.


ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, πρόεδρος Σωματείου DHL

ΚΟΜΝΗΝΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού Εναερίων Μεταφορών, μέλος ΔΣ ΟΠΑΜ,

ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ. αναπλ.μέλος ΔΣ Σωματείου DHL,

ΠΟΥΛΑΪ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, εργαζόμενος Goldair Handling

ΣΟΥΧΟΡΟΥΚΩΦ ΠΕΤΡΟΣ, εργαζόμενος Swissport, πρώην μέλος ΔΣ ΟΠΑΜ

ΤΣΕΜΠΕΡΛΗ ΕΛΕΝΗ, γενικός γραμματέας Σωματείου DHL.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις