Βαφτίζουν τα έργα… προμήθειες και γλιτώνουν τις μελέτες

skoupidia-idiotis

Με «βαφτίσια» δημοτικοί άρχοντες επιχειρούν να παρακάμψουν τις διατάξεις του νέου νόμου που θεσμοθέτησε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα, εμφανίζοντας ως… προμήθειες προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, για τα οποία σε πανελλαδική κλίμακα έχουν προβλεφθεί κονδύλια 2 δισ. ευρώ, καθώς και για αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού για την οποία θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Η καταγγελία έγινε κατά τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), όπου αναφέρθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία αποδεικνύουν ότι η «παραίνεση», που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από επίσημα έγγραφα του Δήμου Περιστερίου προς κάποιο «Κώστα» για διόρθωση των προδιαγραφών σε διαγωνισμό, είναι απλώς το «κερασάκι»…

Από έγγραφα που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», προκύπτει ότι με αυτή την αυθαίρετη αλλαγή χαρακτηρισμού δημοπρατήθηκαν ως προμήθειες/υπηρεσίες σημαντικά έργα, ανάμεσά τους η λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής σε δήμο της Κρήτης (με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ), η εγκατάσταση νέων φωτιστικών συστημάτων σε μεγάλο νησί της Δωδεκανήσου (1,8 εκατ. ευρώ), η εκβάθυνση διαύλων σε παραλιακό δήμο της Αιτωλοακαρνανίας (1,8 εκατ. ευρώ) και η συντήρηση του δρόμου Πάτρας-Τρίπολης (7 εκατ. ευρώ).

Με αυτό το τρικ οι δήμοι παρακάμπτουν το έλλειμμα μελετών, ενώ ως δικαιολογία προβάλλουν τις υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες.

«Σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα υπηρετούν σήμερα μόνο 7.000 μηχανικοί, από 11.500 που ήταν πριν από λίγα χρόνια» αποκάλυψε ο Κώστας Σάσσαλος από την ΕΜΔΥΔΑΣ.

Για να καλύψει το κενό, ο νέος νόμος επιτρέπει στους δήμους να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις με γειτονικούς ΟΤΑ ή την Περιφέρεια για την τεχνική υποστήριξη των διαγωνισμών αλλά κυρίως των κατασκευών.

«Ξεπερνούν τα θέματα νομιμότητας και εισάγουν όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής που σχεδόν φωτογραφίζουν τον ανάδοχο» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, του φορέα των μεσαίων και μεγάλων εργολάβων.

Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα γνωμοδότηση του Ελεγκτικού συνεδρίου σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν μη νόμιμοι όροι σε διαγωνισμό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για κατασκευή ΧΥΤΑ.