19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ΠΕΝΕΝ διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα

Και αναδιανομή των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ προς τους δικαιούχους ναυτεργάτες

Πρόσφατα

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ απαιτεί την επέκταση του θεσμού των οικογενειακών επιδομάτων και την ουσιαστική αύξησή τους για το έτος 2018.

Με το έγγραφό μας αυτό θέλουμε να επισημάνουμε την έντονη δυσαρέσκεια των Ναυτεργατών για τα υποβαθμισμένα επίπεδα στα οποία διατηρούνται επί σειρά ετών τα οικογενειακά επιδόματα προς τους δικαιούχους που χορηγεί ο ΕΛΟΕΝ και την ανάγκη να βελτιωθούν ουσιαστικά.

Να επισημάνουμε ότι οι αυξήσεις για το έτος 2009 ήταν 2,72% και για το έτος 2010 ήταν 4,63%. Έκτοτε και έως το 2017 τα οικογενειακά επιδόματα δεν αυξήθηκαν. Για το έτος 2017 εγκρίθηκε μια αύξηση 2%.

Θεωρούμε εφικτή μια αύξηση προς τους δικαιούχους 10% – 15% αφού το ΕΛΟΕΝ είναι το μόνο εύρωστο και οικονομικά αυτοδύναμο ταμείο στον χώρο μας και με το αποθεματικό που διαθέτει μπορεί να υλοποιήσει την πρότασή μας αυτή χωρίς να διακινδυνέψει την μελλοντική του πορεία.

Θεωρούμε αναγκαία την καταβολή συμπληρωματικού επιδόματος από τον ΕΛΟΕΝ σε κάθε δικαιούχο όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 213/83 άρθρο 11 (τυχόν απομένων υπόλοιπο, μετά την κάλυψη των υποχρεώσεων αυτών διατίθεται προς διανομή) αφού η τελευταία καταβολή συμπληρωματικού επιδόματος αφορούσε την 7ετία 1987 – 1992 και καταβλήθηκε αναλογικά σε 40.000 Ναυτικούς. Το σημερινό πλεόνασμα του ΕΛΟΕΝ είναι 48.548.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την 31/12/2011τα ταμειακά υπόλοιπα του ΕΛΟΕΝ ήταν 53.195.712 ευρώ και την 31/12/2012 τα ταμειακά υπόλοιπα του ΕΛΟΕΝ μετά το PSI (κούρεμα) των ελληνικών ομολόγων από την τράπεζα Ελλάδας απέμειναν 23.737.830 ευρώ.

Οι ευθύνες των εκάστοτε διορισμένων Προέδρων από την κυβέρνηση αλλά και των εκπροσώπων του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού και των εφοπλιστικών οργανώσεων είναι τεράστιες αφού δεν έπραξαν τα προβλεπόμενα για την αναδιανομή του αποθεματικού, δεν πάλεψαν για την απαγκίστρωση του ΕΛΟΕΝ από την κρατική – κυβερνητική κηδεμονία και στην ουσία με την δική τους συναίνεση επιβλήθηκε ντε φάκτο η πολιτική της λιτότητας στην χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων των Ναυτεργατών.

Η ΠΕΝΕΝ θεωρεί καθοριστικής σημασίας ζήτημα την απεμπλοκή του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας από την διαχείριση, την εποπτεία και τον έλεγχο των αποθεματικών του ΕΛΟΕΝ, αφού το κράτος δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή στα έσοδα του ΕΛΟΕΝ και εξ αυτού του γεγονότος δεν προκύπτει καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση της πολιτικής του Ταμείου μας καθώς και στην διοίκηση και διαχείριση του ΕΛΟΕΝ.

Όσο υφίσταται αυτή η απαράδεκτη πολιτική τα αποθεματικά του ΕΛΟΕΝ θα είναι έρμαια στις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού.

Η συμμετοχή της ΠΕΝΕΝ στον ΕΛΟΕΝ συνδέεται άρρηκτα με το σπάσιμο αυτής της πολιτικής και την ουσιαστική ανεξαρτητοποίηση του Ταμείου και στο πλαίσιο αυτό την αναδιανομή των αποθεματικών του στους δικαιούχους Ναυτεργάτες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις