Ντοκιμαντέρ: Οι εργαζόμενοι στην Εγνατία οδό απαντούν στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημά της

Φωτογραφία αρχείου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατία Οδός Α.Ε. (ΣΕΤΕΟ) ζήτησε, πριν από μερικές εβδομάδες, από την INFOWAR Productions να βοηθήσει στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ ενάντια στη σχεδιαζόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρηση της Εγνατίας οδού και των Κάθετων Αξόνων.

Το μίνι ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει όλα τα επιχειρήματα που οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί σας. Όπως εξηγούν, δίνουν τη μάχη για να μην παραχωρηθεί ένα δίκτυο σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων, κι αυτό δεν το κάνουν για τα δικά τους «συντεχνιακά» συμφέροντα (λες και υπάρχουν εργασιακά συμφέροντα που δεν αφορούν ολόκληρη την κοινωνία), αλλά για να προστατεύσουν ένα από τα λαμπρότερα έργα που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της Ελλάδας και μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για το ελληνικό δημόσιο.

Η Εγνατία είναι ένα ολοκληρωμένο έργο, που δεν χρειάζεται χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προσφέρει εξασφαλισμένα έσοδα στο δημόσιο, διατηρώντας τα διόδια στην μισή τιμή σε σχέση με τους ιδιώτες. Επίσης, όχι μόνο δεν χρειάζεται τεχνογνωσία, αλλά προσφέρει την τεχνογνωσία της και σε άλλες χώρες.

Όσο και αν επιχειρήσει κανείς να κατανοήσει τα επιχειρήματα όλων όσοι προτείνουν την ιδιωτικοποίηση, δε θα τα καταφέρει. Κι αυτό, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν. Αντίθετα όλες οι παραχωρήσεις που έγιναν σε ιδιώτες οδήγησαν στην καταστροφή: τα διόδια διπλασιάστηκαν, ενώ οι εργολάβοι προχώρησαν σε συνεχείς αναθεωρήσεις των συμβάσεων μεταφέροντας το κόστος και πάλι στο δημόσιο.

Καλύτερα όμως να σας τα πουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από το παρακάτω ντοκιμαντέρ: