18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΕΚΕΣ: Τα βιβλιάρια υγείας θα θεωρούνται, χωρίς να απαιτείται καμία ΔΗΛΩΣΗ

Πρόσφατα

Πέρασαν 35 μέρες από την  ανακοίνωση της Διοίκησης Νο 24/18-12-2017 και 20 μέρες από την ανακοίνωση του ΣΕΚΕΣ «Η διοίκηση να πάρει άμεσα πίσω την εκβιαστική και ντροπιαστική ανακοίνωση», όπου τέθηκε αρχικά το θέμα, ώστε να σταματήσει ο απαράδεκτος εκβιασμός της διοίκησης που θέλησε, για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους, να συνδέσει τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας με την υπογραφή Δήλωσης ανεπιφύλαχτης αποδοχής της επεξεργασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Μετά την συνάντηση την Παρασκευή 26-01-2018 της ΟΜΕ με τη Διοίκηση, τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών, οριστικοποιήθηκε το εξαρχής αυτονόητο: τα βιβλιάρια θα θεωρούνται κανονικά, για ένα έτος, χωρίς απαίτηση υπογραφής οποιασδήποτε «ΔΗΛΩΣΗΣ», καθώς δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο η κανονισμό, ως προϋπόθεση υγειονομικής ασφάλειας, η υπογραφή τέτοιας «ΔΗΛΩΣΗΣ».

ΔΗΛΩΣΗ για τα προσωπικά δεδομένα

Για το θέμα της συγκατάθεσης των ασφαλισμένων για τη συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση προσωπικών δεδομένων διευκρινίζουμε τα εξής:

  1. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 27ης Απριλίου 2016, βάσει του οποίου προέκυψε από την Διοίκηση το θέμα της «ΔΗΛΩΣΗΣ», κάνει πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις και αυξάνει το βαθμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και όχι το αντίθετο, όπως επικαλείται η διοίκηση και η ΓΔΑΔ. Επιτρέπει τη νόμιμη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων εφόσον όμως ο φορέας (η ΕΥΔΑΠ εν προκειμένω) έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προσαρμογή του στις απαιτήσεις του νόμου και του κανονισμού. Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να διασφαλίσει τη νόμιμη και ασφαλή συλλογή, επεξεργασία και διακίνηση των όποιων προσωπικών δεδομένων απαιτείται, είτε αφορά εργαζόμενους, είτε αφορά υδροδοτούμενους.
  2. Το ΣΕΚΕΣ απευθύνθηκε σε Δικηγορικό Γραφείο που επιβεβαίωσε αυτή ακριβώς την προσέγγιση.
  3. Το ΣΕΚΕΣ έχει παράλληλα απευθυνθεί στην Ανεξάρτητη «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».
  4. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αν στο μέλλον κληθούν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση. Ως ΣΕΚΕΣ θα παρακολουθούμε το θέμα. 

ΥΓ: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

(Παρακάτω παρατίθενται τα κρίσιμα σημεία του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 27ης Απριλίου 2016, που σχετίζονται με το θέμα που μας απασχολεί.)

Άρθρο 9

Επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα 

  1. Απαγορεύεται η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αποκαλύπτουν τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς και η επεξεργασία γενετικών δεδομένων, βιομετρικών δεδομένων με σκοπό την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση προσώπου, δεδομένων που αφορούν την υγεία ή δεδομένων που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικού προσώπου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. 
  1. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: 

α) το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει ρητή συγκατάθεση για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός εάν το δίκαιο της Ένωσης ή κράτους μέλους προβλέπει ότι η απαγόρευση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 δεν μπορεί να αρθεί από το υποκείμενο των δεδομένων,

η) η επεξεργασία είναι απαραίτητη για σκοπούς προληπτικής ή επαγγελματικής ιατρικής, εκτίμησης της ικανότητας προς εργασία του εργαζομένου, ιατρικής διάγνωσης, παροχής υγειονομικής ή κοινωνικής περίθαλψης ή θεραπείας ή διαχείρισης υγειονομικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών βάσει του ενωσιακού δικαίου ή του δικαίου κράτους μέλους ή δυνάμει σύμβασης με επαγγελματία του τομέα της υγείας και με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων και των εγγυήσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 3,

 

  1. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορεί να τύχουν επεξεργασίας για τους σκοπούς που προβλέπονται στην παράγραφο 2 στοιχείο η), όταν τα δεδομένα αυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία από ή υπό την ευθύνη επαγγελματία που υπόκειται στην υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου βάσει του δικαίου της Ένωσης ή κράτους μέλους ή βάσει κανόνων που θεσπίζονται από αρμόδιους εθνικούς φορείς ή από άλλο πρόσωπο το οποίο υπέχει επίσης υποχρέωση τήρησης του απορρήτου βάσει του δικαίου της Ένωσης ή κράτους μέλους ή βάσει κανόνων που θεσπίζονται από αρμόδιους εθνικούς φορείς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  1. Είναι σαφές ότι ο Κανονισμός της ΕΕ επιτρέπει την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων για τους σκοπούς που αναφέρονται στην παράγραφο 9.2.η) υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 9.3.
  2. Δηλαδή επιτρέπεται η νόμιμη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για υγειονομικούς ή ασφαλιστικούς σκοπούς, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου.
  3. Ακόμα και όταν ζητείται συγκατάθεση αυτή πρέπει να είναι συγκεκριμένη για συγκεκριμένους σκοπούς και μάλιστα να μην απαγορεύεται από το ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις