Τσακαλώτος: Δε μου φαίνεται καταστροφικό… η νάρκη στην απεργία

Προκλητικός, όσον αφορά στον κόσμο της εργασίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης.

Αναφερόμενος στη νάρκη που βάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην απεργία, είπε ισχυριζόμενος πως επιβλήθηκε από το ΔΝΤ: «Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε και αυτή τη διάταξη. Μπορώ να σας πω ότι είχαμε και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που είχε αποφανθεί ότι δεν χρειάζεται μια τέτοια διάταξη, διότι αφενός είναι ήδη αυστηρή η υφιστάμενη νομοθεσία και αφετέρου, πολλές αποφάσεις κήρυξης απεργίας κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές».

Για να προσθέσει αμέσως μετά, ότι τελικά δεν του φαίνεται καταστροφική η τροπολογία για τις απεργίες: «Από εκεί και πέρα πάντως, να δούμε και ποιο είναι το βάρος αυτής της διάταξης. Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση έχει 100 εργαζόμενους και μπορεί να παρθεί μια απόφαση με παρόντες 50 και με αποτέλεσμα 30-15-5, δεν φαίνεται καταστροφικό. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στα συνδικάτα, να είναι περισσότερο διεκδικητικοί, να έχουν συμμετοχή για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο».

Για τις διατάξεις που αναφέρονται στους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών είπε επιβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά δεν έχουν βάση όλα όσα ακούγονται για την εισαγωγή νέων κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς, ενώ για τα οικογενειακά επιδόματα και την αναδιανομή της φτώχειας, υποστήριξε ότι τα κονδύλια προέρχονται «κατά 80% από την ανασκόπηση δαπανών», αλλά δεν αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση αφαιρεί από τα μεσαία εισοδήματα για να διαχειριστεί την ακραία φτώχεια, όταν έχει αφήσει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.