Πολυνομοσχέδιο: Χτύπημα στην απεργία

Από την συμβολική κατάληψη συνδικαλιστών, χθες, του γραφείου της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Στη φωτογραφία, διακρίνονται η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος, και η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της υπουργού, προερχόμενη από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Καββαθά

Το ποσοστό απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ορίζει διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο εισάγεται στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία.

Με την προτεινόμενη διάταξη, ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να λάβει χώρα η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη απεργίας. Συγκεκριμένα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Με την παραπάνω διάταξη, κυβέρνηση και δανειστές επιχειρούν ουσιαστικά, όπως έχει γράψει το ergasianet.gr, να χτυπήσουν την προκήρυξη της απεργίας και ουσιαστικά να την καταργήσουν στα «κύτταρα» του συνδικαλιστικού κινήματος, στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Η κυβέρνηση και η αρμοδία υπουργός Έφη Αχτσιόγλου λένε πως ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε με τη ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, ευλόγως τίθεται το ρητορικό ερώτημα: αφού δεν αλλάζει τίποτε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις απεργίες, τότε γιατί κατατίθεται η συγκεκριμένη διάταξη;