15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕΣΥΑ: Για τις απολύσεις στην Υπηρεσία Ασύλου

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων

Πρόσφατα

Τέλος του Δεκεμβρίου ’17 περίπου 100 έμπειροι/ες συνάδελφοι/ισσες, που είχαν στηρίξει το έργο της Υπηρεσίας Ασύλου τα τελευταία δύο χρόνια από διάφορες νευραλγικές θέσεις, ήρθαν αντιμέτωποι/ες με την απόλυση και την ανεργία. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Υπηρεσία Ασύλου αποφάσισαν με την υπ’αρ. ΣΟΧ2/2017 Ανακοίνωση  να προσλάβουν νέο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς να ζητούν εξειδικευμένη εμπειρία σε καμία κατηγορία (!) – πρωτοφανές για τη συγκεκριμένη Υπηρεσία η οποία από το 2014, που ξεκίνησε να ενισχύει το δυναμικό της με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, πρότασσε σε κάθε προκήρυξη  το τυπικό προσόν της εξειδικευμένης εμπειρίας είτε σε διαδικασίες αναγνώρισης σε αλλοδαπούς της ιδιότητας του πρόσφυγα είτε στη διαχείριση ή συντονισμό ευρωπαϊκών έργων ή προγραμμάτων είτε σε συγκεκριμένα προγράμματα πληροφορικής.

Μέχρι και το 2017, η Υπηρεσία Ασύλου συνομολογούσε ότι υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με ειδική εμπειρία στα ως άνω αντικείμενα, λόγω της δράσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, της φύσεως της εργασίας -που απαιτεί εξοικείωση με τα διάφορα αντικείμενα της απασχόλησης και με τις συνθήκες εργασίας – αλλά και λόγω της απαιτούμενης γνώσης του προσφυγικού δικαίου για όσους/όσες απασχολούνται στον Τομέα Διεθνούς Προστασίας. Μάλιστα, η ίδια η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, σε συνέντευξη που είχε δώσει μέσα στο 2017 στη Lifo , είχε τονίσει το «τεράστιο βάρος της ευθύνης» που έχει ο/η υπάλληλος που χειρίζεται αιτήσεις διεθνούς προστασίας «γιατί στην ουσία από αυτόν κρίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, η ζωή ενός ανθρώπου και το μέλλον του». Επίσης αναφερόμενη στις ανάγκες της Υπηρεσίας, η ίδια είχε δηλώσει ότι: «(…) Αυτό που χρειάζεται δεν είναι απλώς πολλοί χειριστές, θέλουμε χειριστές που να είναι έμπειροι (…) κι αυτή είναι μια δουλειά πάρα πολύ εξειδικευμένη. Η εμπειρία είναι πολύ βασικό στοιχείο προκειμένου να κάνει καλά τη δουλειά του ένας χειριστής».

Με την υπ’αρ. ΣΟΧ2/2017 Ανακοίνωση της Υ.Α., έγινε πράξη η εξαγγελθείσα πρόθεση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην ανανεώσει περαιτέρω τις συμβάσεις που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2017, να αντικαταστήσει τους/ις απολυμένους/ες  με νέο προσωπικό, το οποίο δεν απαιτείται να διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία και να τους αποκλείσει αυτομάτως από ενδεχόμενη επαναπρόσληψη, με την ενεργοποίηση του τρίμηνου κωλύματος.

Η αλλαγή στάσης του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Ασύλου εντός του 2017, λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Σωματείου, έρχεται σε προφανή αντίφαση με τις ανάγκες που έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς μεταναστευτικές / προσφυγικές ροές, οι χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ο εγκλωβισμός χιλιάδων αιτούντων άσυλο στα νησιά και στην ενδοχώρα.  Σε μια υπηρεσία που λειτουργεί μονίμως «στο κόκκινο», η λογική της «ανακύκλωσης» του προσωπικού και των ανέργων φαίνεται ότι κυριαρχεί έναντι των διαρκών και αντικειμενικών αναγκών της για εξειδικευμένο προσωπικό. Η εν λόγω στροφή πολιτικής έχει ήδη μειώσει τους ρυθμούς  λειτουργίας της Υ.Α., καθότι το Π.Γ.Α. Αλίμου έχει απομείνει με ελάχιστους υπαλλήλους, ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων υπαλλήλων που θα προσληφθούν θα είναι χρονοβόρα. Θα λειτουργήσει λοιπον ξεκάθαρα εις βάρος της ασφαλούς εκτέλεσης του έργου της Υ.Α. και συνακόλουθα εις βάρος των αιτούντων άσυλο που εξυπηρετεί.

Το Δ.Σ. του Σωματείου καταδικάζει αφενός την άποφαση του ΥΜΕΠΟ να υλοποιήσει τη δέσμευση της Κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις οδηγώντας περίπου 100 συμβασιούχους – μέλη του Σωματείου- στην ανεργία και να τους αποστερήσει με άδικο και καταχρηστικό τρόπο την προοπτική σταθερής και διαρκούς απασχόλησης στην Υ.Α. και αφετέρου την απουσία συνείδητοποίησης της ευθύνης που έχει απέναντι στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, για την οποία απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠ’ΑΡ. ΣΟΧ2/2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΟΧ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις