15.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Εισφορές 26,95% σε κάθε απόδειξη δαπάνης: μια γαμάτη ιδέα!

Σχόλιο της εργατικής συλλογικότητας Genaration400

Πρόσφατα

Γιορτές με έκτακτα επιδόματα και μόνιμα χαράτσια

Το «Christmas spirit» πρέπει να τους έχει χτυπήσει κατακούτελα εκεί στα ψηλά του Υπουργείου Εργασίας και νομίζουν ότι είμαστε τα ξωτικά του Αη-Βασίλη, που γουστάρουν να δουλεύουν όλο το χρόνο για την ηθική ικανοποίηση της Πρωτοχρονιάς ή τέλος πάντων στην δικιά μας περίπτωση για να γεμίζουμε με εισφορές τον κουμπαρά του ΕΦΚΑ.

«Χαράτσι» 26,95% ακόμα και στην πιο μικρή Απόδειξη Δαπάνης επιβάλλεται από την 1.1.2018, δίχως να εξαιρούνται ούτε οι φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι ή χαμηλόμισθοι που συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Μια γαμάτη ιδέα γίνεται πράξη

Είναι γνωστή η φάση που δουλεύεις και δίνεις ένα σκασμό λεφτά σε εφορίες και ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά αν ασκείς επαγγέλματα επιστημονικών κλάδων (μηχανικών, δικηγόρων κλπ) ακόμα και ως το τελευταίο κλωτσοσκούφι από μισθολογική και εργασιακή άποψη.

Ε λοιπόν, σύμφωνα με τη νέα ιδέα της κας Αχτσιόγλου, αυτή η γαμάτη κατάσταση θα επεκταθεί και στις πιο μικρές αποδείξεις δαπάνης. Αυτές ντε που εκδίδονται όταν κάνουμε καμιά μικροδουλειά για να βγάζουμε ένα 50άρι – 100άρι το μήνα. Ναι φίλες και φίλοι :

  • Επιβάλλεται υποχρεωτικό ποσοστό ασφαλιστικής εισφοράς 26,95% σε οποιαδήποτε Απόδειξη Δαπάνης (παραστατικό) εκδίδεται για παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε

  • Η κράτηση θα γίνεται πάνω στην καθαρή αξία του παραστατικού, αφού αφαιρεθούν ο φόρος και άλλες επιβαρύνσεις

  • Ο εκδότης του παραστατικού θα παρακρατά το ποσό και θα το αποδίδει στον ΕΦΚΑ

  • Ταυτόχρονα, καταργείται το όριο των 10.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα), κάτω από το οποίο, μέχρι τώρα, δεν καταβάλλονταν εισφορές με Απόδειξη Δαπάνης.

Κοινώς, θέλεις να δουλέψεις για να βγάλεις ένα χαρτζιλίκι της τάξεως τον 100 ευρώ καθαρά; Θέλεις να συμπληρώσεις το εισόδημά σου; Θέλεις τέλος πάντων να βάλεις ένα 50άρικο στην τσέπη; Μάντεψε! Πάνω από το ¼ της αμοιβής σου θα καταλήξει στον ΕΦΚΑ!

Γιατί; Γιατί έτσι!

Γιατί εκεί στο Υπουργείο Εργασίας έχουν ξεχάσει, ή μάλλον δεν δίνουν δεκάρα για το ότι (προσπαθούμε να) δουλεύουμε για να ζούμε και όχι επειδή είμαστε καλά παιδιά. Γιατί προφανώς δεν έχουν καμία αίσθηση του κόστους ζωής και ούτε φαντάζονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία φοιτήτρια, ένας άνεργος, ένας συνταξιούχος, μια επισφαλώς ή μερικώς εργαζόμενη.

Προσπαθούν να μας πείσουν με περισσή αυτοπεποίθηση ότι τα 511 ευρώ μικτά είναι μισθός, τα 400 ευρώ επίδομα ανεργίας. Αστεία ποσά λέμε εμείς, όχι επειδή δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς και δεν χρειαζόμαστε και το τελευταίο ευρώ. Αλλά επειδή θέλουμε να έχουμε μια αξιοπρέπεια και να καταλαβαίνουμε πότε μας δουλεύουν μέσα στη μούρη μας.

Επίδομα εφάπαξ, προβλήματα σταθερά

Με το ένα χέρι δίνουν έκτακτα «δωράκια» που δεν κατοχυρώνονται, δεν μένουν και το αν θα ξαναδοθούν απλώς επαφίεται στην δήθεν «καλή τους θέληση» και ευαισθησία. Την ίδια στιγμή, σου λένε ότι για οποιαδήποτε υπηρεσία παρέχεις πρέπει να καταβάλλεις εισφορές για το ¼ της αξίας αυτής (ναι, το ¼). Αστείο ποσό λένε αυτοί.

Στην όλη πορεία των τελευταίων ετών, στην κατρακύλα των εργασιακών και της κοινωνικής ασφάλισης, στα μνημόνια και στα μεσοπρόθεσμα η νέα ιδέα της κας Αχτσιόγλου είναι μια ακόμα μικρή φυσική κορύφωση. Η κάθε Αχτσιόγλου θα εφεύρει όλα τα χαράτσια της γης προκειμένου να απομυζήσει όλα όσα θέλει και όλα τα επιδόματα του σύμπαντος για να μην πληρώσει όλα όσα πρέπει.

Το ερώτημα τίθεται σ’ εμάς για εμάς: Τελικά, τι μένει; Τελικά γιατί να δουλεύουμε και να ζούμε εντός του σημερινού πλαισίου, που σήμερα είσαι αύριο δεν είσαι, που δεν μας εξασφαλίζει ούτε καν ότι την επόμενη μέρα θα είμαστε σε θέση να τα βγάλουμε πέρα με αξιοπρέπεια;

Έχουμε κι εμείς μια ιδέα:
  • Όχι στην κατάργηση του ορίου των 10.000 ευρώ στις εισφορές αποδείξεων δαπάνης

  • Ριζική αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς ηλικιακή ή άλλη διάκριση

  • Επαναφορά της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

  • Καμία μείωση του αφορολόγητου ορίου όποτε και αν εφαρμοστεί.

Τι λέτε;

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις