Κόνιαρης: Συντονισμός και κοινό μέτωπο όλων των ελαστικά εργαζομένων στο δημόσιο τομέα

Στην επισφάλεια και στην... ελαστικότητα, το 35% των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, από τις κτηριακές εγκαταστάσεις μέχρι την εργασιακή ομηρία και ειλωτεία χιλιάδων εργαζομένων μέσω των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κυρίως στις βοηθητικές υπηρεσίες, μιλά o Χρήστος Κόνιαρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και εργαζόμενος στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen.

Βασιζόμενος στα επίσημα κρατικά στοιχεία για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων, υπογραμμίζει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «διατηρούν και ενισχύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Κι αυτό, τους βολεύει διότι κρατούν ως ομήρους χιλιάδες εργαζομένους, τους οποίους βλέπουν και ως μια “δεξαμενή ψηφοφόρων”». Μάλιστα, όπως επισημαίνει, πέραν της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης, ένα μεγάλο μέρος της τεχνικής υπηρεσίας των νοσοκομείων, της βιοϊατρικής τεχνολογίας, πολλά λογιστήρια και πάει λέγοντας έχουν περάσει στους ιδιώτες. Πέραν αυτών, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ, ώστε να υπάρχουν πλέον και μπλοκάκηδες σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε γιατρούς. Συνολικά, όπως υπογραμμίζει, γύρω στο 35% των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πάσης μορφής.

Ως ΜΕΤΑ, υπογραμμίζει, «έχουμε προτείνει το συντονισμό των Ομοσπονδιών που έχουν ελαστικά εργαζομένους (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ κτλ.), ώστε να υπάρξει ένας κοινός αγώνα, κοινό μέτωπο ανατροπής και κατάργησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δυστυχώς, με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση. Επιχειρεί η κάθε ηγεσία να αντιμετωπίσει από μόνη της το ζήτημα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στα στενά τους όρια, π.χ., να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κ.λπ., χωρίς να θέτουν το βασικό αίτημα: την κατάργηση αυτών των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την αντικαταστασή τους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Συνάντηση με Ξανθό

Αναφερόμενος στην τελευταία κινητοποίηση του υγειονομικού κινήματος για τους επικουρικούς και ελαστικά εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία και στη συνάντηση που υπήρξε με τον υπουργό Υγείας, ο Χρ. Κόνιαρης αναφέρει: «1. Η απάντηση από το υπουργείο είναι σαφής. Δεν υπάρχει πιθανότητα, με οποιονδήποτε τρόπο, αυτοί οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στα νοσοκομεία ως μόνιμοι υπάλληλοι. 2. Αρνούνται να συστήσουν οργανικές θέσεις και να προκηρύξουν διαγωνισμούς, προκειμένου αυτές οι κατηγορίες να περάσουν από τους εργολάβους στο Δημόσιο».

Η θέση της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, σημειώνει, παραμένει σταθερή: δε χρειάζεται μόνιμο προσωπικό για τις βοηθητικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία. Παρά τα όσα λένε η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, «οι εργολάβοι στα νοσοκομεία ζουν και βασιλεύουν και δεν έχουν φύγει. Και με διάφορα προσχήματα, παρεμβάσεις στα δικαστήρια κτλ., συνεχίζουν αυτό που ξέρουν να κάνουν, να εκβιάζουν τους εργαζομένους, να τους μειώνουν τους μισθούς, να τους πληρώνουν με 200 και 300 ευρώ. Κι όλα αυτά, να τα ανέχεται η -έτσι όπως θέλει να λέγεται- “αριστερή” κυβέρνηση».

Επίδομα ανθυγιεινού

Ένα από τα προαπαιτούμενα που οδεύουν προς κατάργηση, είναι και το επίδομα του ανθυγιεινού. «Εδώ», σημειώνει ο Χρ. Κόνιαρης, «η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της και πρόκειται για ένα ζήτημα που θα απασχολήσει σύντομα όχι μόνον τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ. Είναι ένα προαπαιτούμενο, που έχει επανέλθει μέσα από το πρόσφατο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να υπάρξει συντονισμένος αγώνας από τις Ομοσπονδίες που τις αφορά, ώστε να αποτραπεί οιοδήποτε ενδεχόμενο περικοπής του. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς είναι μια παροχή που καλύπτει το 15%-20% του μισθού τους».

Κτηριακές εγκαταστάσεις, υγειονομικό υλικό, εξοπλισμός

Όσον αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στο υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό, όπως σημειώνει ο Χρ. Κόνιαρης, «η κυβέρνηση θεωρεί ότι η λειτουργία των νοσοκομείων εξαντλείται στην αγορά κάποιων υλικών, όσο το επιτρέπουν οι προϋπολογισμοί, κι έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως οι υποδομές που βρίσκονται σε κακό χάλι, έχει εγκαταλείψει την αγορά νέου εξοπλισμού στην οποία επενδύει ο ιδιωτικός τομέας κ.λπ.». Και μάλιστα, συνεχίζει, «δεν υπάρχει καμία επένδυση στην υψηλή τεχνολογία, με αποτέλεσμα κάποιες εξετάσεις, χειρουργεία κ.λπ., με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να απομυζούν τεράστια κέρδη οι ιδιωτικές μονάδες υγείας». Δυστυχώς, επισημαίνει, «και με ευθύνη των Σωματείων αυτά δεν αναδεικνύονται. Προσπερνιώνται, δε γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθούν».

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικά ο Χρήστος Κόνιαρης. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 23-12-2017.


Σχετικές αναρτήσεις: