Τράπεζες: Ομαδικές απολύσεις και διάρρηξη συλλογικών συμβάσεων μέσω… απόσχισης τμημάτων

Για το νέο «εφεύρημα» των αφελληνισμένων τραπεζών (μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις), δηλαδή την απόσχιση ολόκληρων τμημάτων και την -ουσιαστικά- πώλησή τους σε τρίτες εταιρείες, προκειμένου να αποφύγουν το στίγμα των ομαδικών απολύσεων, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο Αντώνης Καββαδίας, από το Συνδικαλιστικό Δίκτυο Εργαζομένων στις τράπεζες.

Η αρχή έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς, που ανακοίνωσε την απόσχιση του κλάδου των καθαριστριών και των υπαλλήλων φύλαξης, 120 τον αριθμό. Ωστόσο, έπειτα από τη συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων και την τριμερή που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, υπαναχώρησε προκειμένου να το… ξανασκεφθεί και να αποφασίσει οριστικά το Γενάρη του 2018.

Όπως υπογραμμίζει ο Α. Καββαδίας, η απόσχιση των κλάδων, η μεταφορά δηλαδή προσωπικού σε εταιρείες outsourcing, όπως προσπαθεί να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς με τις καθαρίστριες και τους φύλακες, είναι ένα νέο τρικ, ένα νέο τεστ των τραπεζών έναντι των αντιδράσεων των εργαζομένων, προκειμένου –στρίβοντας διά του αρραβώνος– να αποφύγουν το στίγμα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν είναι κάτι που μας αιφνιδίασε, ξέρουμε τι συμβαίνει στα λεγόμενα πλάνα αναδιάρθρωσης και γνωρίζουμε από ομολογία και της ίδιας της διοίκησης της τράπεζας πως πλέον θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση», σημειώνει.

Σε αυτή τη φάση, τονίζει, η υπαναχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς «είναι μια πρώτη σε εισαγωγικά νίκη. Ωστόσο, το γεγονός είναι πως δεν έχει πάρει πίσω την πρόθεσή της. Σε καμία περίπτωση δεν έχει αποδεχθεί ότι θα ανακληθούν οι απολύσεις, γιατί απολύσεις είναι», παρά το ότι μπήκε σε θεσμική διαβούλευση μέσω της τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας (σ.σ.: μέχρι τις 20 Γενάρη θα έχει «ξανασυζητηθεί» το ζήτημα).

Και τις λέμε απολύσεις εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στον κλάδο, υπογραμμίζει, «διότι μιλάμε για διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων, της συλλογικής σύμβασης, διότι αυτοί οι άνθρωποι θα πάψουν να είναι τραπεζοϋπάλληλοι και να καλύπτονται από τις επιχειρησιακές και τις κλαδικές τους συμβάσεις μέσα σε μια ημέρα, περνώντας την ίδια στιγμή στην επισφάλεια και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Όπως αναφέρει, επίσης, οι καθαρίστριες και το προσωπικό ασφαλείας είναι η αρχή. «Και να μην έχει κανείς αυταπάτες για αυτό, παρά τις επιλογές που μπορεί να κάνει ο καθένας, είτε αφορά αυτό παραταξιακές λογικές, είτε Σωματεία ανά χώρους. Πλέον, περνάμε στην απόσχιση ολόκληρων κλάδων, όπως, για παράδειγμα, τα τμήματα με τις πιστωτικές κάρτες ή τα τμήματα με τα κόκκινα δάνεια… Μιλάμε για χιλιάδες εργαζομένους σε ολόκληρο το φάσμα των συστημικών τραπεζών», επισημαίνει.

Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» που ακολουθεί τι είπε αναλυτικά ο Αντώνης Καββαδίας. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 23-12-2017.